saznajte više

5 sigurnih znakova da ste premoreni: Stres, suva usta, otežano disanje - da, to je umor!

Ako svakog jutra teško ustajete iz kreveta i nakon spavanja osećate umor to mogu biti simptomi prekomernog rada, pa čak i iscrpljenosti tela, što može dovesti do zdravstvenih problema.

Saveti stručnjaka
Autor:
5 sigurnih znakova da ste premoreni: Stres, suva usta, otežano disanje - da, to je umor!
Foto: Shutterstock

Prikupili smo 5 najčešćih znakova koji otkrivaju da ste premoreni - i reći ćemo vam šta možete učiniti kako biste se izborili sa tim.

Stalno ste pod stresom

Stres zbog posla i svakodnevnih aktivnosti uobičajen je osećaj koji svi periodično doživljavamo. Ali ako stalno osećate napetost, što dovodi do nervnih slomova i mentalne i fizičke iscrpljenosti - možda su to znaci prekomernog rada. Dajte sebi barem jedan dan da se odmorite, provodite vreme sa voljenima ili, obratno, sami sa sobom, uživajući u kućnim spa tretmanima i pokušajte da ovih dana ne razmišljate o problemima.

Posežete stalno za slatkišima

Prejedanje je čest problem sa kojim se mnogi suočavaju kada su pod stresom. Ako počnete da „rešavate probleme“ kockicama čokolade i drugim slatkišima ili samo nezdravim grickalicama, možda vaše telo pokušava da se izbori sa prekomernim umorom. Gotovo je nemoguće odreći se slatkiša u takvim trenucima: šećer barem privremeno daje mozgu prijatne senzacije, zahvaljujući „hormonu sreće“. Međutim, neko vreme nakon konzumiranja slatkiša osetićete se još umornijim - pa pokušajte da se postepeno rešite šećera u ishrani.

Imate problema sa spavanjem

Ako ne možete dugo da se uspavate ili, obratno, spavate veoma dugo, ali ne možete da se naspavate dovoljno, onda je vašem telu definitivno potreban odmor. Pokušajte sebi da priuštite vikend ili odmor - čak i ako ste kod kuće ili u zemlji. Promena aktivnosti, poput plesa ili skijanja, takođe može biti odličan način za opuštanje.

Stalno ste bolesni

Prekomerni rad direktno dovodi do iscrpljivanja tela, što naravno utiče na njegove zaštitne funkcije. Imunitet je stalno loš, zbog čega stalno dolazi do bolesti. Pored toga, može se povezati sa psihosomatikom. Telo zahteva da se odmorite i razboli se - da biste barem stekli snagu. Dogovorite sastanak sa svojim lekarom da vam prepiše vitamine i pokušajte da ih pijete redovno. Često njihov nedostatak može prouzrokovati prekomerni rad, posebno zimi.

Suve usne, otežano disanje i tamni kolutovi ispod očiju

Znakove prekomernog rada možete primetiti i po spoljašnjim znakovima. Tu spadaju uporno suve i ispucale usne što ukazuje na dehidraciju, modrice ispod očiju koje nikada ne nestaju i otežano disanje koje imate čak i nakon uobičajenih dnevnih aktivnosti. Naravno, spoljne manifestacije prekomernog rada moraju se rešiti iznutra: nijedan balzam za usne ili maska neće doneti dugoročni efekat. Jedite sezonsko voće i povrće bogato vitaminima, pokušajte da kontrolišete vreme spavanja, vežbajte najmanje 15 minuta dnevno i ne zaboravite da šetate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs