Obavezno pročitajte

5 razloga zašto ste uvek umorni: Promenite ove navike i preporodićete se!

Postoje mnogi potencijalni uzroci vašeg umora, čak i ako ste dobro naspavani i ne bavite se napornom profesijom. Možda bolujete od sindroma hroničnog umora? Kod većine ljudi, međutim, problem nije toliko ozbiljan i oni se mogu rešiti umora jednostavnom promenom nekih svojih navika.

Saveti stručnjaka
Autor:
5 razloga zašto ste uvek umorni: Promenite ove navike i preporodićete se!
Foto: Profimedia

U narednim redovima ćemo vam otkriti kojih 5 razloga najverovatnije predstavlja glavne krivce što ste konstantno umorni:

Ne hranite se pravilno

Kada konzumirate pastu, picu, slatkiše i druge rafinisane ugljene hidrate, oni vam dižu nivo šećera u krvi, što ima za posledicu da se osećate energičnije. Kada se nivo šećera u krvi spusti, međutim, ponovo ćete biti umorni. Ako pokušate da vratite energiju konzumiranjem istih obroka sa rafinisanim ugljenim hidratima, to vam ovog puta neće poći za rukom. Umesto toga, probajte da u svoju dijetu ubacite više namirnica bogatih vlaknima, kao što su različite vrste voća i povrća.

Niste dovoljno aktivni

Možda mislite da kada dođete preumorni sa posla, za vaš organizam je najbolje da se odmorite i ne radite ništa. Stručnjaci su otkrili da je to loša taktika za „punjenje baterija“. Naime, studija iz 2008. je pokazala da je izvođenje vežbi slabijeg intenziteta bar tri puta nedeljno mnogo bolje za dizanje vašeg nivoa energije, nego isključivo odmaranje.

Konstantno ste pod stresom

Naučna istraživanja su pokazala da je stres često glavni uzročnik umora. Zanimljivo je i da izbegavanje suočavanja sa onim što vas muči takođe može značajno da vam iscrpi energiju. Stručnjaci savetuju praktikovanje joge i meditacije kao metoda za privremeno spuštanje stresa, ali za stvarne rezultate jedino pomaže radikalna promena načina života, ili odlazak na terapiju, ako je to potrebno.

Ne pijete dovoljno vode

Ako ne zamenite vodu koju izgubi vaše telo, kao rezultat biohemijskih reakcija u organizmu, postaćete dehidrirani. To će dovesti do pojave umora u vašem telu i gubitka koncentracije. Imajte uz sebe uvek flašu vode ako ste napolju, posebno ako se previše znojite.

Vašem organizmu nedostaju neophodni vitamini i druge hranljive materije

Da li unosite dovoljno gvožđa, vitamina D i vitamina B12 u svojoj ishrani? Ako je odgovor odrečan, vreme je da nešto promenite u svojoj dijeti. Preporučujemo vam da počnete da više konzumirate spanać, brokoli, crveno meso i ćuretinu, koji su bogati gvožđem. Vitamin B12 možete pronaći u mleku, jajima, lososu i govedini, a možete ga dobiti i preko suplemenata. Za potrebe vašeg organizma za vitaminom D dovoljno je da jedete pečurke, ribu i druge morske specijalitete, ali i da se što češće izlažete suncu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs