pustite telo da diše

6 pravila za skidanje celulita za koja sigurno niste znali: Odložite visoke potpetice i usku garderobu!

Nažalost, 90% žena starijih od 18 godina ga ima u nekom obliku i ne, za količinu celulita nisu presudne njihove godine ili, čak, težina. Za njegov nastanak zaslužni su mnogi faktori: pol (nepravda - muškarci ga gotovo nikad nemaju), način života, genetska predispozicija, a iako postoje smislene teorije da i hormoni igraju ulogu u celoj priči, ove teorije još uvek nisu potvrđene.

Saveti stručnjaka
Autor:
6 pravila za skidanje celulita za koja sigurno niste znali: Odložite visoke potpetice i usku garderobu!
Foto: Shutterstock

Potvrđeno je, doduše, da mikrocirkulacija i protok limfe (a posebno njegovo usporavanje) igraju ulogu i u nastajanju i u tretmanu celulita što nas dovodi i do malo dobrih vesti: i na jedno i na drugo jako utiče način života što znači da uz male promene možete učiniti puno po pitanju neželjenog celulita. Dakle, koji su to koraci?

1. KREĆITE SE

Stil života u kom najveći deo dana provodimo u sedećem položaju direktno utiče na protok limfe i njegovo usporavanje. Limfna drenaža već sama po sebi nije proces koji se odvija veoma brzo, a ako dan provodimo sedeći praktično se zaustavlja i neophodna je masaža kako bi se pokrenula. Nažalost ni najbolji maser ili aparat ne mogu da restartuju i značajno pokrenu ceo organizam ukoliko se ne krećete. Dobra vest jeste da je brz hod dovoljan način da se ovo uradi. Ukoliko vam je potrebna pomoć, postoje mnoge različite aplikacije koje će pratiti razdaljinu i broj koraka koje pređete na dnevnom nivou.

2. SEDITE PRAVO

Ne možemo ovo da naglasimo dovoljno: ispravite se. Ne prekrštajte noge i ne krivite se. Limfa već usporeno teče kroz noge zato što sedite veći doe dana, nema potreba da ovo dotatno otežavate. Znamo da zvuči gotovo nemoguće ukoliko ste navikli da uvek sedite prekrštenih nogu ali osvestite ovaj položaj i... promenite ga.

3. IZBEGAVAJTE PREUSKU ODEĆU

Veike su šanse da volite skini farmerke, uske suknje i haljine ali, kada vam previše stežu telo, doprinose nastanku celulita zato što usporavaju cirkulaciju pogotovo ako su preuski preko bokova. Isto važi i za nošenje veša čija je glavna funkcija da oblikuje telo i zato izbegavajte da ga nosite svaki dan i na duže vreme. Čarape za kompresiju, kakve moraju da nose oni koji imaju problema sa venama, su pak dobra stvar kad se ne preteruje, posebno kada putujete avionom.

4. PAMETNO BIRAJTE OBUĆU

Razočaraćemo zagrižene obožavateljke visokih potpetica ali i baletanki sa potpuno ravnim i tankim đonovima. Ni jedan ni drugi ekstrem ne valjaju i ometaju krvotok i protok limfe. Idealna visina potpetice je oko 3 cm. Ovo ne znači da ne treba da nosite ništa drugo već da vodite računa o tome koliko dugo u toku dana nosite obuću koja nije odgovarajuća.

5. PAZITE NA ISHRANU

Ovde već verovatno znate o čemu govorimo: optimalan unos tečnosti (ne svih tečnosti razume se, već pretežno vode), pet obroka koji sadrže povrće i voće, hleb od celih zrna žitarica... Uopšteno rečeno, osobe koje se zdravo hrane imaju manje celulita. Ono što verovatno ne znate jeste činjenica da (pre)velika količina proteina utiče nepovoljno na celulit zato što usporava mikrocirkulaciju. Posebno treba biti oprezan sa unosom soli i šećera zato što i jedno i drugo zadržavaju vodu u organizmu.

6. ISPRAVITE LEĐA

Kada vam je držanje loše, pogotovo dok hodate, ovo nepovoljno utiče na mišiće nogu i način na koji rade, što za posledicu ima usporavanje krvotoka i protoka limfe. U prevodu: noge otiču i zadržavaju tečnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs