TRADICIONALNI LEK DREVNIH INKA

Drevni lek starih Inka: Prirodni analgetik, reguliše nivo hormona, usporava strarenje, ublažava simptome menopauze!

Maka je peruanska biljka izuzetnih karakteristika o kojoj muskarci jos iz vremena Inka, a njena blagotvorna dejstva su veoma široka.

Fitnes & Nutricija
09:06h Autor:
Drevni lek starih Inka: Prirodni analgetik, reguliše nivo hormona, usporava strarenje, ublažava simptome menopauze!
Foto: Shutterstock

Njen latinski naziv je Lepidium meyenii, zovu je jos i zlatna maka a na zapadu je poznata kao Peruvian Maca. Zbog svojih velikih potencijala dobila je nadimak peruanski žen-šen, iako biljka maka nema nikakve veze s žen-šen biljkom, ako izuzmemo činjenicu da se kod obe biljke u lekovite svrhe upotrebljava koren.

Biljka maka raste u planinskim predelima Perua, na izrazito velikim nadmorskim visinama, što znači da je veoma otporna. Uopšteno je rasprostranjeno mišljenje da otporne biljke u sebi sadrže supstance koje i nama mogu preneti slicne osobine.

Ova odvažna biljka ima kvrgav koren koji izgledom najviše podseća na rotkvu, veličine od 3 do 6 centimetara. Boja korena varira od svetlo žute, preko roze, do tamno lila, pa čak i crne.

Peruanski maka koren sadrzi izrazito visoke kolicine aminokiselina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata, do te mere da se njegove nutritivne vrednosti mogu porediti sa onima koje krase najkvalitetnije žitarice.

Maka u sebi sadrži visoke doze vitamina i minerala, kakvi su kalcijum, gvožđe, natrijum, magnezijum, fosfor, cink, zatim vitamine B1, B2, B12, E i C. Vredi napomenuti da ova biljka sadrzi 20 razlicitih aminikiselina i 7 od ukupnih 11 esencijalnih aminokiselina, koje se ne mogu izgraditi unutar ljudskog organizma nego je potrebno unositi ih kroz hranu.

U nedostatku raznovrsnih namirnica koje nam mogu obezbediti sve životno potrebne materije dobro su došli prirodni suplementi. Jedan od njih je upravo mleveni koren peruanske make u kojem se kriju čudesne moći ove hiljadama godina stare biljke.

Lekovita svojstva peruanske make

1. Kontinuirana upotreba korena make oslobadja od hronicnog umora, dovodi do podizanja nivoa energije i izdrzljivosti organizma.

2. Maka koren poboljšava mentalne sposobnosti, na prvom mestu koncentraciju i pamcenje.

3. Usporava proces starenja kože i razvoj osteoporoze.

4. Podstiče zarastanje rana.

5. Maka koren sadrži materije koje deluju kao analgetik, tako da može otkloniti blaže bolove. Uz to ima blago sedativno dejstvo.

6. Ipak, biljka peruanska maka najpoznatija je po tome što pomaže u uspostavljanju hormonske ravnoteže.

7. U poslednje vreme peruanska maka postala je sinonim za efikasno prirodno sredstvo koje regulise funkciju polnih žlezda, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

8. Pošto utiče na stabilizaciju nivoa progesterona i estrogena, ublažava simptome PMS-a i reguliše menstrualni ciklus kod žena.

9. Podiže nivo plodnosti kod muškaraca i omogućava im kvalitetniji seksualni život, jer isto tako povoljno deluje na regulaciju nivoa testosterona koji ima direktan uticaj na polni nagon.

10. Biljka maka korisna je osobama oba pola u srednjim godinama, tačnije u periodu menopauze kod zena i andropauze kod muskaraca, jer ublazava neke od karakteristicnih simptoma koji se mogu ispoljiti tokom tog procesa. To su na primer: umor, nesanica, depresija, preosetljivost na stres. Dakle, povoljno utice na proces regulacije hormonalnog disbalansa u periodu menopauze i andropauze.

Napomena: Prekomerna doza maka korena moze izazvati zdravstvene probleme zato je neophodno upotrebljavati ga prema uputstvima. Biljka maka u svakom slucaju nije namenjena za decu, trudnice i dojilje jer jos uvek nema dovoljno podataka o tome da li je i koliko bezbedna za pomenutu populaciju

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs