Obratite pažnju

Kako same izazivate raniju menopauzu: Ovu hranu izbegavajte u širokom luku!

Stručnjaci su otkrili da je ovakav način ishrane povezan s godinu i po dana ranijom menopauzom u odnosu na prosečni početak menopauze oko 51. godine

Nutricija 01.05.2018. - 18:49h Autor: vecernji.hr
Foto: Shutterstock

Ishrana bogata ugljenim hidratima može da podstakne raniju menopauzu, pokazuje istraživanje Univerziteta u Lidsu kojim su obuhvaćene 914 Britanki.

 

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community Health navodi se da je ishrana koja obiluje testeninom i pirinčem povezana s godinu i po dana ranijom menopauzom u odnosu na prosečni početak menopauze oko 51. godine.

 

Izgubite kilograme tokom menopauze: Jednostavna pravila za dobru liniju!

foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata plavom ribom, graškom, pasuljem i sočivom može da odloži prirodnu menopauzu za godinu i po. Ali stručnjaci dodaju da i mnogi drugi faktori, uključujući gene, utiču na početak menopauze, piše Bi-Bi-Si. Za sad još nije jasno koliki je efekat ishrane, pa stručnjaci napominju da žene ne bi trebalo da brinu oko toga da svoj jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.

 

Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne dokazuje uzroke, ali nudi moguća objašnjenja koja stoje iza njihovog otkrića. Na primer, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu duže da zadrže menstruaciju, a antioksidanse podstiču i omega 3 masne kiseline u plavoj ribi.

 

Zovu je najcenjenija ženska biljka: Pomaže kod mioma, cista, neredovnih ciklusa! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Rafinisani ugljeni hidrati povećavaju rizik od otpornosti na insulin, što može da utiče na polne hormone i da poveća nivo estrogena. To, pak, može da dovede do povećanja broja menstrualnih ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih polnih ćelija, kažu stručnjaci.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs