obavezno pročitajte

5 razloga zašto je dobro jesti mladi luk: Čuva srce, jača kosti, zateže kožu!

Mladog luka ima svuda i šteta je ne iskoristiti priliku jer je bogat vitaminima i mineralima, i odličan u zaštiti zdravlja. Ima antibakterijska svojstva pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave

Nutricija 01.04.2018. - 10:36h Autor: zdravakrava.hr
Foto: Shutterstock

Zeleni deo mladog luka nikako ne bi trebalo bacati jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.

Zašto je dobro jesti ga svaki dan?

 

Štiti srce - pun je antioksidansa koji štiti stanice u telu od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

 

Dobar je za vid - štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače.  Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog slepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.

 

Jača kosti - vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove, prenosi portal.

 

Snižava holesterol - posebno njegov zeleni deo koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.

 

Za lepšu kožu - pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je važan za lepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs