Hipoterioza i hipertireoza su najčešći poremećaji štitaste žlezde, a obe ih je iskusila i sertifikovani trener holističkog zdravlja i osnivačica sajta Hormones Balance Magdalena Vselaki. Magdalena je prvo obolela od Gravesove bolesti (autoimunog poremećaja koji uzrokuje hipertireozu), a sedam godina kasnije dijagnostikovana joj je Hašimotova bolest (autoimuni poremećaj koji uzrokuje hipotireozu). Pre šest godina joj je otkriveno da ima visoki estrogen i toksičnost teškim metalima.
Hrana koja vraća štitastu žlezdu u ravnotežu: Pre lekova, isprobajte ovo!
Nakon što klasična medicina nije mogla da joj pomogne, Magdalena je krenula da sama istražuje mogućnosti izlečenja i shvatila da je ključ ozdravljenja u obnovi sistema za varenje, ravnoteži nivoa šećera, detoksikaciji jetre i emocionalnom zadovoljstvu, poput ljubavi prema samom sebi. Zbog promena koje je učinila Magdalena se, kako kaže, danas u četrdesetima oseća bolje nego u dvadesetima.
Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu: Na ovih 6 načina je svakodnevno uništavate! Osmislila je recepte koji pre svega pomažu kod Hašimotove bolesti i usporenog rada štitaste žlezde, a među njima je i kremasta salata od krompira koja kombinuje probiotike i prebiotike. Probiotici su kulture bakterija koje su zdrave za normalnu crevnu funkciju i često sprečavaju štetne bakterije da uzrokuju bolest. Prebiotici su hranjive materije koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, a u njih spadaju prehrambena vlakna i ugljeni hidrati koji se ne razgrađuju u gornjem delu creva i dospevaju u debelo crevo gde se nalazi većina bakterija.
Kako kaže Magdalena, ova salata bogata je hranom koja isceljuje. Pre svega, hladan krompir obiluje otpornim skrobom koji je prebiotik, odnosno hrana za dobru bakteriju. Otporni skrob pomaže dobroj bakteriji da se nastani u crevima i ostane tamo što duže i bude efektivna. Nadalje, recept sadrži namirnice bogate probioticima poput kiselog kupusa. Po želji, kiseli kupus možete da zamenite s lakto-fermentisanim krastavcima, dakle onima koji nisu fermentisani u sirćetu.
Vreme pripreme kremaste salate od krompira je 20 minuta, a vreme kuvanja 45 minuta, dakle sveukupno malo više od sat vremena. Količina salate u ovom receptu dovoljna je za 8 do 10 porcija.
Bog joj ukazao šta da jede za zdravlje: Čuveni recepti Svete Hildegarde!
Sastojci za kremastu salatu od krompira
- 1 kg crvenih krompira, isečenih na četvrtine ako su veliki - 1 kašika morske soli - 4 tračice slanine - 100 grama kiselog kupusa (lakto-fermentisanog, ne u sirćetu), isečenog - 2 kašike senfa - 30 grama mladog luka - 100 grama majoneza - 30 grama rasola od kiselog kupusa ili 2 kašike jabukovog sirćeta Postupak:
1. Zagrejte rernu na 175 stepeni. 2. Krompire u kori kuvajte u slanoj vodi 45 minuta ili dok ne postanu mekani. 3. Slaninu pecite u rerni 45 minuta ili dok ne dobije lepu smeđu boju. 4. Prospite vodu u kojoj se kuvao krompir i pustite krompire da se ohlade. 5. Isecite krompir na kockice veličine oko 1 centimetar. 6. Krompiru dodajte sve ostale sastojke i lagano promešajte.
Lečenje belim lukom i slaninom: Naši planinci otkrivaju stari recept!