Neće da škodi

Hrana koja vraća štitastu žlezdu u ravnotežu: Pre lekova, isprobajte ovo!

U lečenju hipotireoze izuzetno je važna promena načina života koja uključuje svakodnevnu fizičku aktivnost, opuštanje, učenje tehnika suočavanja sa stresom i ishranu bogatu materijama koje podržavaju normalan rad hormona žlezde

Nutricija 04.02.2018. - 19:06h Autor: sensaklub.hr
Foto: Shutterstock

Jod – učestvuje u sintezi hormona štitaste žlezde i njen je sastavni deo. Nekada je glavni uzrok hipotireoze bio nedostatak joda u hrani (i dalje prisutan u nerazvijenim zemljama). Jod se nalazi u morskoj ribi, plodovima mora i algama, u mleku i mlečnim proizvodima, ćuretini, belom luku, spanaću, blitvi, kupusu, krompiru...

 

Kod problema sa štitastom žlezdom svakako se treba savetovati s lekarom o uzimanju joda. Na primer, više joda poželjno je kad je štitasta žlezda iscrpljena zbog stres sindroma, ali uzimanje joda ne preporučuje se ako je žlezda tretirana radioaktivnim jodom ili ako postoji jaka hronična upala štitaste žlezde.

 

Doručak za bolesnu štitnu žlezdu: Po receptu inženjera biomedicine, obolelog od Hašimota!

foto: Shutterstock

Za zdravlje štitaste žlezde poželjni su sledeći nutrijenti:

 

Selen – nalazi se u pečurkama, morskim rakovima, bakalaru, tuni, telećoj jetri, brazilskim orasima, semenkama suncokreta, celim žitaricama

 

Gvožđe – prirodni izvori su crveno meso, teleća jetra, riba, jaja, orašasti plodovi, semenke bundeve, spanać, blitva, kelj, kupus

 

Kalcijum – ima ga u zelenom lisnatom povrću, brokoliju, mleku i mlečnim proizvodima, repi, sardeli, lososu, školjkama, zobi, mahunarkama, orašastim plodovima

 

Cink – sadrže ga teleća jetra, crveno meso, šampinjoni, spanać, tikvice, špargla

 

5 najvažnijih minerala: Kad ih u telu ponestane, organi slabe, zdravlje propada!

foto: Shutterstock

Vitamin E – nalazi se u pšeničnim klicama, hladno ceđenim biljnim uljima, orasima, bademima, lešnicima, semenkama suncokreta, šparglama, paradajzu, avokadu, zelenom lisnatom povrću

 

Omega-3 masne kiseline – sardela, inćuni, losos, tuna, alge, laneno i maslinovo ulje, orasi

 

Probiotici ili takozvane dobre bakterije – nalaze se u kefiru i drugim vrstama fermentisanih proizvoda

 

Vitamin D – iako je u manjoj količini prisutan u nekim namirnicama (npr. u masnijoj morskoj ribi, jajima i mlečnim proizvodima), kao osnovni izvor vitamina D preporučuje se umereno izlaganje suncu jer pritom telo samo proizvodi taj vitamin.

 

Leče bronhitis i astmu, olakšavaju probavu: Ove semenke nabavite što pre! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.