obavezno pročitajte

Savet ginekologa: 6 mitova o intimnoj higijeni u koje bi trebalo da prestanete da verujete!

U vezi sa higijenom i zdravljem intimnog dela tela možete da čujete i pročitate oprečne savete. Neki mitovi su veoma rašireni i mogu da čak da predstavljaju pretnju po zdravlje.

Medicina
Autor:
Savet ginekologa: 6 mitova o intimnoj higijeni u koje bi trebalo da prestanete da verujete!
Foto: Shutterstock

Ginekolog iz Njujorka Alisa Dvek izdvojila je nekoliko najčešćih mitova o intimnom zdravlju, koji bi mogli da naškode zdravlju i u koje ne treba da verujete.

1. Trebaju vam specijalni proizvodi za negu

Dr Dvek kaže da se nada da će uspeti da razuveri ljude da je vagina "prljavo mesto". Ona veruje da su proizvođači preparata za negu intimne zone pogrešno uverili žene da im je to potrebno - a nije jer se ženski polni organ sam čisti. Štaviše, proizvodi mogu da naruše prirodni balans mikroba i da izazovu iritaciju i svrab. Takođe povećavaju rizik od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ginekolog kaže da je najbolje održavati negu blagim sapunom i toplom vodom.

2. Jogurt leči gljivičnu infekciju

Verovali ili ne, postoji tvrdnja da žene treba da stave malo jogurta "tamo dole" da bi izlečile gljivičnu infekciju jer sadrži probiotike i dobre bakterije. Međutim, dr Dvek upozorava da su bakterije u genitalijama znatno drugačije od onih koje se nalaze u jogurtu. Ona dodaje da jogurt možda može da ublaži simptome tako što će rashladiti kožu, ali ne može da pomogne u lečenju infekcije.

3. Svrab uvek znači infekciju

- Toliko žena misli da je svaki simptom znakgljivične infekcije da je to neverovatno - kaže ginekolog. Svrab u intimnoj zoni može da bude posledica iritacije određenim proizvodima, hormonskih promena, bakterijske vaginoze, trihomonijaze…

Ukoliko imate neke simptome, trebalo bi da posetite ginekologa, umesto da pokušavate kućno lečenje.

4. Tamponi mogu da se izgube unutra

Ginekolog kaže da je tehnički nemoguće da se tampon zagubi unutra jer grlić previše uzak da bi tampon prošao unutra.

- Dešava se da žene zaborave da izvade tampon i može da zagubi u smislu da ne mogu da ga izvade - objašnjava ona.

U takvim slučajevima, najčešće ih neprijatan miris podseti da je tampon još unutra.

5. Polne bolesti moraju da imaju simptome

Hlamidija je česta polno prenosiva bolest, a većina ni ne zna da je zaražena jer nema nikakve simptome.

- Oko 50 odsto žena nema pojma da ima hlamidiju - procenjuje dr Dvek.

Ni gonoreja, herpes, trihomonijaza, HPV često nemaju simptome, zbog čega su veoma važni redovni pregledi.

6. Sekret znači da nešto nije u redu

Vaginalni iscedak je uobičajen i većina devojaka i žena ga ima. Reč je o tečnosti ili sluzi koje pomažu organu da se očisti, održavaju vlažnost i štite ga od infekcije.

- Sekret je sasvim normalan za većinu žena, a posebno se javlja usred ciklusa, kada ovulirate. Tada je malo sluzaviji i svetliji - kaže doktorka.

Nekim ženama se malo više sekreta javlja pred ili posle menstruacije, a najvažnije je da utvrdite šta je za vas uobičajeno - ukoliko primetite nešto neobično, pravac kod lekara!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs