Gljivična upala jedan je od najčešćih ginekoloških problema. Žene se neretko žale na konstantno vraćanje upale, a nije im jasno zbog čega se to događa. Manje je poznato da i svakodnevne navike mogu pogodovati razvoju gljivične upale.
Prisutnost gljivice u ljudskom organizmu fiziološka je i normalna. Naime, rod Candida deoje fiziološke flore materice u do 50 % žena koje nemaju nikakve simptome. Postoji više vrsta Candide, ali daleko je najčešća Candida albicans koja se viđa u 80 do 90 odsto upala materice (vaginitisa) i upala vulve (vulvitisa), kaže ginekolog dr sc. Jasenka Grujić.
Kandida u matericu verovatno dospeva iz debelog creva, ali ne izaziva uvek upalu. Da kandida ne bi izazvala bolest, tj. simptome, potrebno je da okolina u materici bude neoštećena, odnosno da materica obiluje fiziološkim "dobrim" bakterijama kakav je laktobacil koji osigurava dovoljnu kiselost materice.
Daleko najčešći, dominantni simptom upale - vulvovaginalne kandidijaze jeste svrab. Javlja se i nelagoda ili čak i bol pri polnom odnosu i mokrenju. Sekret je belo-grudvast, poput sira, ali može biti i prozirno vodenast. Ako postoji neprijatan miris, verovatnije se radi o bakterijskoj ili mešanoj infekciji.
Vulva je crvena, može biti otečena i žena oseća žarenje i nelagodu, ističe dr Grujić.
Ne postoje jedinstvene mere koje bi mogle da pruže zaštitu od ove neprijatne i česte bolesti. Ali, ako želite da smanjite rizik nastanka upale uzrokovane gljivicom, izbegavajte sledeće četiri svakodnevne navike:
1. Konzumiranje velikih količina hrane ili pića koja sadrže kvasac ili šećer
Čini se gotovo preočigledno da bi bilo istinito, ali nije mit: kada konzumirate hranu koja sadrži šećer i kvasac, ove materije dospevaju u krvotok, a potom u matericu (vaginu). Gljivica se hrani šećerom i skrobom. Pivo i vino sadrže kvasac i šećer, pa preterano konzumiranje alkohola može pogodovati nastanku gljivične upale.
Ako ste skloni gljivičnim upalama, budite umereni u konzumiranju slatkiša i hrane poput buđavog sira, pečurki i bilo koje fermentisane hrane.
2. Prečesto uzimanje antibiotika
Antibiotici mogu ubiti bakterije koje uzrokuju bolest ali mogu uništiti i dobru bakteriju (Lactobacillus ili Bacillus vaginalis -Doederleinov bacil) koja održava kiselost materice, tj. pH materice niskim. Kada nema dovoljno laktobacila, materica nije dovoljno kisela, pa se povećava mogućnost za nastanak gljivične upale.
3. Uzimanje određenih vrsta kontracepcije
Gljivičnu upalu viđamo češće kod korisnica hormonalne kontracepcije, ali i kod trudnica. U tom slučaju prepisuje se kontracepcija s manjom dozom estrogena i probiotici.
4. Nošenje preuske i mokre odeće
Da bi gljivica uzrokovala upalu, okolina mora da bude topla, vlažna i nedovoljno kisela. Kada je vagina stisnuta ("ne diše"), veća je mogućnost da se stvore takvi uslovi.
Sintetička i druga uska odeća koja nadražuje i mehanički, može povećati šansu za nastanak gljivične upale. Nakon vežbanja i plivanja savetuje se da obučete suvu i čistu odeću.
Kandida u matericu verovatno dospeva iz debelog creva, ali ne izaziva uvek upalu