Dobra hrana

5 najzdravijih sireva na svetu: Tako ukusni, puni vitamina i kalcijuma!

Saznajte koje sve vitamine i minerale može da sadrži slasna bela namirnica

Fitnes & Nutricija
14:59h Autor:
5 najzdravijih sireva na svetu: Tako ukusni, puni vitamina i kalcijuma!
Foto: Shutterstock

Iako se sir kotira kao vrlo kalorična i masna namirnica, kada se konzumira umereno, zapravo je odličan izvor kalcijuma, proteina i vitamina D.

Takođe, sir je drugi po redu izvor kalcijuma kod osoba s prosečnim prehrambenim navikama, stoga pogledajte kojih 5 sireva bez straha možete da uklopite u svoju ishranu!

Feta sir

Feta je mediteranski sir dosta jakog ukusa, pa se možete izvući i sa manjim porcijama. Pravi se od kozjeg mleka, pa je odličan izbor i za ljude koji su osetljivi na laktozu. Možete da ga kombinujete sa salatama, supama, slatkim krompirom, jelima od povrća ili raznim voćem.

Nijedan apotekar vam neće priznati: Ovo je jedini pravi lek za kosti!

Švapski sir

Švapski sir bogat je kalcijumom i fosforom, koji se brinu o zdravlju vaših kostiju, a sadrži i kazein (mlečni protein) koji pomaže u obnovi mišićnog tkiva. Možete da ga pronađete i u varijantama sa vrlo malo mlečne masti.

A post shared by @scorpio062 on

Rikota

Rikota sir je slične teksture kao i švapski, ali je laganiji, a pola šoljice zadovoljava čak 25% dnevnih potreba za kalcijumom. Takođe, bogat je fosforom, vitaminima A i B, kao i cinkom. Odličan je dodatak kroasanima, tostovima, pa čak i kolačima.

Uštinuta pogača sa mlekom i sirom: Zalogaji meki kao duša (RECEPT)

A post shared by Het Zoute (@hetzoutecom) on

Nefšatel

Ovaj sir je francuska verzija kremastog sira, ali sadrži samo trećinu njegove masti. Iako ga nije uvek lako pronaći u prodavnicama, odlična je zamena za kremaste sireve koje inače mažete na hleb.

Parmezan

Iako pola šoljice sadrži čak 216 kalorija, u parmezanu se nalazi umami, koji prema nekim istraživanjima poboljšava ukus ostale hrane, a može i da poboljša rad probave. Pola šoljice parmezana takođe sadrži oko 19 grama proteina, ali i natrijum, pa je veoma važno da ga konzumirate umereno.

Starinski recept: Kako da napravite domaći sir!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs