Najjači prirodni antibiotik

Najbolji način da jedete beli luk: Od sada ga konzumirajte samo ovako!

Beli luk svoja lekovita svojstva može da zahvali moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica

Nutricija 16.10.2017. - 20:05h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Beli luk je redovan gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista lekovit, potvrđuju i stručnjaci.

 

"U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – jedinjenja koji smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija. Još nije potpuno jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse", ispričala je nutricionistkinja Mateja Mrmić.

 

Beli luk na prazan stomak: Najefikasniji lek, evo i zašto! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Beli luk svoja lekovita svojstva može da zahvali moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje belog luka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate.

 

1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena belog luka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

 

Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete da rešite žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

 

Pomažu da smršate: 7 kaloričnih namirnica koje možete da jedete bez griže savesti!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...