Moćni lek iz prirode

Šta sve leči aronija: Čudesna bobica fascinira naučnike!

Severnoamerički domoroci koristili su aroniju kao hranu i lek, a nakon eksplozije u Černobilu, korišćena je za ublažavanje posledica radijacije u čemu je bila i više nego uspešna
Nutricija
20:56h Autor:
Foto: Profimedia

Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja.

 

Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre.

 

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i njuhov "napad" na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

 

Potiče iz Severne Amerike, odakle je došla u Evropu. Severnoamerički domoroci koristili su aroniju kao hranu i lek. Nakon eksplozije u Černobilu, korišćena je za ublažavanje posledica radijacije u čemu je bila i više nego uspešna, a za tu primenu koristi se i danas.

 

U Srbiji godišnje 4.500 ljudi oboli od raka debelog creva: Ovako možete da sprečite opaku bolest!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

S obzirom na to da je ona eliminator teških metala iz ljudskog organizma, mnogi je smatraju i lekom protiv izduvnih i drugih gasova, ali i teških metala koji se unose vakcinom u organizam.

 

Prema ORAC i TEAC standardima, aronija ima najveće antioksidativno delovanje od svih bobičastih i orašastih voćki.

 

Šta sve leči aronija?

 

Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E. Zbog visokog udela antioksidanata i vitamina C i E, aronija deluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.

 

Bogata je antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

 

Smokvu umočite u maslinovo ulje i pojedite na prazan stomak: Čudo koje preporađa bolesno telo!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Aronija blagotvorno deluje na rad želuca. Stimuliše rad štitne žlezde, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok pritisak i holesterol i podstiče proizvodnju dobrog holesterola.

 

Stimuliše rad jetre, pomaže kod kamenja u žuči i upale žučne kese. Blagotvorno deluje i na naš probavni sistem - smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluzokože creva i zaustavlja proliv.

 

Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže u održavanju idealne telesne težine. Istraživanja ruskih naučnika su pokazala da aronija pospešuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih materija iz organizma.

 

Naravno, sve ovo ne znači da je aronija efikasan lek protiv gojaznosti, tumora ili radioaktivnog zračenja. Pre početka bilo kakve terapije, konsultujte se sa vašim lekarom.

 

Zasadite bajkalsku kapicu: Naučnici dokazali da leči najteže bolesti! (RECEPTI)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs