Hrana koja leči

Sprečite pankreatitis: Lista namirnica protiv smrtonosne bolesti!

Hrana koja napušta želudac i odlazi u tanko crevo meša se s probavnim enzimima pankreasa, koji neutralizuju želudačnu kiselinu i sprečavaju oštećenje creva
Fitnes & Nutricija
19:48h Autor:
Sprečite pankreatitis: Lista namirnica protiv smrtonosne bolesti!
Foto: Shutterstock

Ishrana koja obiluje povrćem može da spreči akutni pankreatitis, objavili su švedski naučnici. Tokom 11 – godišnjeg istraživanja prikupljeni su podaci za oko 80.000 ispitanika odraslog doba. Učesnici studije su unosili prosečno 2 porcije voća i 2,5 porcije povrća dnevno. Pokazalo se da konzumacija povrća nije bila povezana s izgledima za pojavu akutnog pankreatitisa, dok je povećana konzumacija povrća (više od 4 obroka dnevno) dovodila do 44%-tnog smanjenja izgleda za akutni pankreatitis.

Rak pankreasa: Teško se otkriva, zato je najvažnija prevencija!

Pankreas igra važnu ulogu u probavi. Hrana koja napušta želudac i odlazi u tanko crevo meša se s probavnim enzimima pankreasa, koji neutralizuju želudačnu kiselinu i sprečavaju oštećenje creva. Ali, to je tek početak priče o važnosti pankreasa. Čuvajte je. Enzimi koje proizvodi pankreas razgrađuju hranu tako da telo može da ih apsorbuje.

Pankreas proizvodi i insulin koji snižava nivo šećera u krvi i omogućuje skladištenje energije. Prava hrana neguje i leči pankreas i sprečava bolnu upalu pankreasa – pankreatitis. Evo liste najzdravijih namirnica za zdravi pankreas:

1. Borovnice, trešnje i višnje – dobar su izvor antioksidansa koji štite ćelije od oštećenja.

2. Brokoli i povrće poput prokelja, kupusa i karfiola sadrže jake fitohemikalije koje štite od raka.

3. Beli luk, ali i crveni luk dobar su izvor važnih hranjivih materija koje su bitne za zdravlje pankreasa i prevenciju raka.

4. Crno grožđe je odličan izvor resveratrola, jakog antioksidansa. Ali, ako imate upalu pankreasa, izbegavajte crno vino, umesto toga jedite crno grožđe.

5. Crvene gljive reiši smanjuju upale, a Kinezi ih koriste za uspostavljanje ravnoteže u telu.

Lek korišćen i pre 800 godina: Domaći preparat štiti srce i čisti jetru!

6. Spanać je dobar izvor gvožđa i vitamina B, a oba elementa su bitna za pankreas. Korisno je i drugo zeleno lisnato povrće.

7. Slatki krompir, kao i drugo narandžasto i žuto povrće, poput šargarepe, kukuruza i bundeve, sadrži sastojke bitne za zdravlje pankreasa.

8. Tofu je odličan primer niskomasnog proteina. Proteini su potrebni pankreasu, ali previše masti otežava njen rad.

9. Supa od povrća s paradajzom. Treba znati da je paradajz odličan izvor vitamina C i drugih antioksidansa. A tu je i potrebna tečnost.

10. Jogurt s aktivnim kulturama dobar je izvor probiotika, korisnih bakterija koje čuvaju imunitet i sistem za varenje. Jedite onaj bez šećera.

Šta jedu mršavi ljudi: 8 namirnica koje treba da ubacite u svoj jelovnik!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs