Obratite pažnju

Hrana koja vam skraćuje život: Ove 4 namirnice izbegavajte u širokom luku!

Gazirani napici skraćuju život u proseku za 4,6 godina, dok alkohol prilikom čestog konzumiranja može da vodi do dvostruko kraćeg života
Nutricija
09:18h Autor:
Foto: Shutterstock

Kao što zdrava ishrana može da vam pruži dobro zdravlje, pogrešan izbor namirnica može da utiče loše na stanje vašeg organizma. Naime, neke namirnice mogu da utiču na strukturu telomera - krajeva hromozoma, sa nizom ponavljajućih DNK sekvenci TTAGGG i specifičnih proteina koji poput petlje ukopčavaju kraj hromozoma.

 

Koje namirnice imaju moć da obnavljaju organe, saznajte OVDE - organizam će vam biti zahvalan!

 

Starenjem se telomere skraćuju, pa ih nazivaju i biološkim satom. Naučna istraživanja su pokazala da se kraće telomere mogu dovesti u vezu sa kardiovaskularnim oboljenjima i kancerom. Istraživanja su takođe pokazala da određeni faktori, poput načina ishrane, mogu da ubrzaju ili uspore proces skraćivanja telomera, piše NewsHealth.

 

Ovo je hrana koja može da ubrza skraćivanje telomera:

 

1. Gazirana pića

 

Zaslađeni gazirani napici su loša vest za telomere. Nedavna studija koja je obuhatala 5.309 odraslih osoba, pokazala je da dnevnim unosom 600 mililitara zaslađenih gaziranih napitaka možemo ubrzati starenje za 4,6 godina. Takav isti uticaj na dužinu životnog veka ima i pušenje. Ispijanje 200 mililitara gaziranih zaslađenih napitaka ima blaži uticaj i ubrzava starenje za 2 godine. Istraživanje nije ispitivalo uticaj dijetalnih gaziranih napitaka koji umesto šećera imaju druge zaslđivače, ali naučnici pretpostavljaju da ni ove namirnice nisu dobre za vaše zdravlje.

 

OVDE otkrijte 5 zdravstvenih razloga da se odreknete gaziranih pića - sačuvajte svoje zdravlje!

 

2. Mesne prerađevine

 

Još jedna hrana koja loše utiče na telomere su mesne prerađevine poput viršli i salama. Studija koja je sprovedena 2008. godine obuhvatila je 840 ispitanika i ispitivala je uticaj određenih grupa hrane na dužinu telomera. Naučnici su došli do otkrića da osobe koje često jedu mesne prerađevine u proseku imaju kraće telomere u odnosu na ispitanike koji ne jedu tu vrstu namirnica.

 

3. Crveno meso

 

Visok unos crvenog mesa. poput hamburgera i odrezaka, već duže vreme se dovodi u vezu sa srčanim oboljenjima i kancerom, a to može biti povezano s dužinom telomera. U jednoj studiji je ispitivan uticaj hrane na zdravlje pacova koji su hranjeni govedinom i piletinom. Kod životinja koje su jele više crvenog mesa zabeleženo je skraćivanje telomera u ćelijama creva.

 

Koje masne namirnice ne treba izbegavati, jer su potrebne organizmu, a ne goje, pročitajte OVDE.

 

Slični rezultati su zabeleženi i kod životinja koje su jele belo meso, ali je skraćivanje bilo prisutno u manjoj meri. Dobre vesti su da otporni skrob, zdrav ugljeni hidrat koji vam pomaže da sagorite masti, može umanjiti uticaj crvenog mesa na telomere. Namirnice bogate ovim skrobom su banane i sočivo.

 

4. Alkohol

 

Poput crvenog mesa, i alkohol ima lošu reputaciju zbog svog uticaja na zdravlje i povezanosti s hroničnim oboljenjima. Studija koja je predstavljena 2010. godine, pokazala je da alkohol takođe može da ubrza skraćivanje telomera. Rezultati su pokazali da su kod osoba koje često konzumiraju alkolna pića telomer bile čak dvostruko kraće u poređenju s osobama koje ne piju alkohol.

 

OVDE pročitajte kojih 10 pripitih razgovora su sve žene vodile!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...