Morate da znate

Ovo su 5 najčešćih mitova o spavanju

Ne možete da nadoknadite izgubljeni san, pa je dobro da se pridržavate pravila da spavate polovinu vremena koje provedete budni
Lepi & Zdravi
14:34h
Ovo su 5 najčešćih mitova o spavanju

Spavanje je deo našeg svakodnevnog života, baš poput ishrane i vežbanja, a opet čini se da ga uveliko zanemarujemo. Jedan od najvećih nesporazuma nastaje usled nerazumevanja jednog od najvažnijih faktora koji utiču na san. James B. Maas, stručnjak za san i autor knjige Sleep for Success! razbija pet najčešćih laži o spavanju.

Mit: Ugojićete se ako previše spavate"Zapravo, san je najbolja dijeta koja postoji", kaže Maas. Ako spavate samo jedan sat duže nego inače, možete da izgubite pola kilograma nedeljno. Istraživanje je pokazalo da oni koji spavaju manje, u proseku jedu 6 odsto kalorija više. Stvar je u tome da ako ne spavate dovoljno, opada nivo leptina, hormona koji vašem mozgu govori da imate dovoljno pohranjenih masnoća i energije.

Mit: San možete da nadoknadite vikendimaNaravno, može vam se činiti sjajnom idejom da nedeljom spavate duže kako biste nadoknadili izgubljene sate zbog izlaska, ali to nije tako jednostavno. Ne možete da nadoknadite izgubljeni san. Dobro je pravilo da spavate polovinu vremena koje provedete budni. Znači, ako ste budni 16 sati, spavajte 8. Ali, najvažnije ga je dovesti u red. "Baš kao što ne možete da ignorišete dug na bankovnoj kartici jer on neće nestati, ako ignorišete nedostatak sna, on neće samo nestati. Mislite o tome kao o bankovnom računu sna".

Mit: Možete da se istrenirate da vam treba manje snaZnate kako neki stariji ljudi kažu da spavaju samo par sati dnevno jer im telo više ne zahteva? Ne verujte im. Možete da naterate sebe da se budite ranije, ali ne možete da menjate potrebe tela za snom. Zapravo, skraćivanjem sna telu činite veliku štetu. Stvar može biti individualna, i stvarno ste možda među srećnicima kojima ne treba više od sedam sati sna, ali ako niste, tokom vremena patiće vaše zdravlje i mentalne sposobnosti.

Mit: Bolje ćete spavati ako popijete čašu vinaIako vam se može činiti da nakon čaše vina (ili više njih) utonete u san čim dotaknete jastuk, nećete imati isti kvalitet sna kakav biste imali da ste trezni. Bilo kakav alkohol tri sata pre spavanja ometa REM fazu sna, pa nikada ne dosegnete dovoljno dubok nivo sna, koji je ključan kako biste se naspavali. Činite to jednom ili nekoliko puta nedeljno i rizikovaćete ne samo nedostatak sna, nego i debljanje, kao i gubitak pamćenja.

Mit: Ključno je spavati celu noć bez buđenjaIzmeđu buđenja zbog žeđi, odlaska na WC ili samo kako biste zauzeli drugi položaj, noću ćete se probuditi nekoliko puta. Dobra vest - to nije problem. Zapravo je neobično da neko prespava celu noć bez buđenja. Tu je najvažnije hoćete li ili nećete nakon buđenja opet zaspati u roku od 10 minuta. Ako vam treba više od 15 minuta da opet zaspite i noću provedete budni 90 minuta ili duže, verovatno imate problem sa nesanicom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs