Dečje zdravlje

Šta kada dete dobije temperaturu na letovanju?

Povišenu temperaturu, pored prekomernog izlaganja suncu, tokom najtoplijeg godišnjeg doba najčešće izazivaju letnje infekcije
Vaše dete & vi
17:12h
Šta kada dete dobije temperaturu na letovanju?
Foto: Shutterstcok

Iako se deca posebno raduju odlasku na letovanje, njega često pokvare raznorazne infekcije praćene povišenom temperaturom. Otežavajuća okolnost je ta što se njenim spuštanjem morate baviti tokom vrelih dana.

Nije kritično do 38

Pedijatri ukazuju na to da temperatura do 38 stepeni ne zahteva obaranje. Ukoliko prelazi 38. podeljak, savetuju rashlađivanje kao najefikasniji način za njeno obaranje. Najbolje je da dete ostavite samo u pelenama, odnosno u gaicama i nikako ga ne pokrivajte dok ima visoku temperaturu. Za izuzetno visoku temperaturu od 39 stepeni pa naviše, najefikasnije je tuširanje mlakom vodom. Pored toga, pamučnu pelenu možete da natopite i njome pokvasite dete dok je u sedećem ili ležećem položaju i ostavite ga da se osuši bez pokrivanja.

Sirupi i čepići

Kada je telesna temperatura iznad 38,5 stepeni, na scenu stupaju antipiretici poput paracetamola i ibuprofena. Najčešce se daju oralno, kao sirupi ili rektalno, u obliku čepića za guzu. Iako je praktičnije da se lek daje kašičicom, pojedina deca ih odbijaju ili povraćaju, pa se u tom slučaju primenjuju čepići. Budite strpljivi da počne dejstvo leka, koje varira od 15 minuta preko pola sata, a nekad i duže. Ne očekujte da če se posle prve doze temperatura vratiti u normalnu vrednost, ali sasvim je prihvatljivo ako je ispod 38 stepeni. Ako temperatura i pored lekova raste, nastavite s tuširanjem mlakom vodom.

Bez panike

Roditelji se često uspaniče čim se javi povišena temperatura i trče kod lekara. Međutim, ako temperatura posle davanja antipiretika spadne ispod 38 stepeni, a dete se oraspoloži, onda nema potrebe za tim. Takođe, ako pored povišene temperature nema drugih simptoma bolesti, samo posmatrajte kako se dete ponaša u narednim satima.

Obavezno kod lekara

Ukoliko je dete pospano, potpuno bezvoljno i ne može da stoji, sigurno postoji neki problem pored febrilnosti. To je jedan od slučajeva kada treba svog mališana da odvedete kod pedijatra. Pored toga, neizostavna je poseta lekaru ako i pored pada temperature dete plače, neraspoloženo je i neće da spava, kao i u slučaju kad i pored datog leka i ponovljenih tuširanja temperatura raste i pređe 40 stepeni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs