naučno istraživanje

DR NAJDU SA HARVARDA TVRDI: Ova hrana je NEOPHODNA za mozak, a OVAJ mlečni proizvod nikako ne zapostavljajte!

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je poželjno da ih što više koristimo u svojoj ishrani.

Fitnes & Nutricija
Autor:
DR NAJDU SA HARVARDA TVRDI: Ova hrana je NEOPHODNA za mozak, a OVAJ mlečni proizvod nikako ne zapostavljajte!
Foto: Shutterstock

O njima se redovno priča na internetu, a posebno često ih pominju influenseri. Mada ljudi nekad preteruju kada im pripisuju gotovo magične moći, većina nutricionista je saglasna da su date namirnice zdrave, ali i dobre za naš mozak.

Dr Uma Najdu je profesorka sa Harvarda koja se bavi nutritivnom psihijatrijom, oblašću psihijatrije koja proučava uticaj hrane na naš mozak i mentalno zdravlje. Veza između hrane i moždanih funkcija odavno je utvrđena. Naučnici su, na primer, uspeli da otkriju da konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica i nezasićenih masti pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti. Hrana bogata antioksidansima i sa antiinflamatornim svojstvom se pokazala kao korisna za zdravlje mozga.

Koje su onda namirnice idealne za poboljšanje memorije i koncentracije i jačanje naših kognitivnih sposobnosti? Dr Najdu je ponudila nekoliko svojih predloga, a njen prvi izbor je crna čokolada. Ona nam savetuje da kupimo crnu čokoladu sa 70% kakaa, jer antioksidansi i flavanoli koje sadrži kakao štite naše moždane ćelije, dok vlakna u ovoj čokoladi redukuju pojavu upala.

Sledeći favorit dr Najdu je bobičasto voće jer je ono bogato fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Konzumiranje različitih vrsta bobičastog voća takođe smanjuje simptome anksioznosti i rizik od javljanja demencije. Kurkuma, zeljasta biljka koja se upotrebljava kao začin i često je deo obroka indijske kuhinje navodno čuva kognitivne funkcije kod starih ljudi i održava ih vitalnim. Dr Najdu preporučuje da ovaj začin kombinujete sa biberom, jer tada ima najbolje efekte na naš organizam.

Sledeća stavka sa liste ove profesorke sa Harvarda sigurno vas neće iznenaditi. U pitanju je, naravno, zeleniš. Kelj, spanać, kupus i druge slične zelene namirnice poseduju vitamin B, koji je veoma važan za pravilno funkcionisanje naših neurotransmitera. Dr Najdu posebno ističe da ljudi treba da vode računa o zdravlju svojih creva, jer su ona i te kako važna za naš ukupan osećaj blagostanja, zbog čega ona smatra da jogurt obavezno mora da bude deo vaše dijete.

Zdrava ishrana nije jedino što će vam pomoći da sačuvate svoje mentalno zdravlje i svoje kognitivne sposobnosti, ali je svakako neophodan element jednog holističkog pristupa zdravom životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs