SJAJNA

JAPANSKA PIRINAČ DIJETA JE ONO ŠTO ZAVRŠAVA POSAO: Za 10 dana 10 kilograma manje - birajte strožiju ili blažu varijantu!

Doktor Valter Kepner osmislio je ovu dijetu još davne 1939. godine.

Fitnes & Nutricija
Autor:
JAPANSKA PIRINAČ DIJETA JE ONO ŠTO ZAVRŠAVA POSAO: Za 10 dana 10 kilograma manje - birajte strožiju ili blažu varijantu!
Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju gubitak težine, prva stvar koja većini pada na pamet jeste da počnu da izbegavaju pirinač i hleb u svakodnevnoj ishrani. Jasno je da hleb goji, ali pitanje na kojem se mnogi zadržavaju jeste – da li pirinač goji? Odgovor na ovo pitanje zavisi od vrste pirinča koji ste odabrali u svakodnevnoj ishrani.

Postoje različite vrste pirinča koja imaju različite nutritivne vrednosti, a pirinač koji se najviše koristi u dijetama jeste smedji pirinač.

Ipak, dijeta koju Vam predstavljamo u ovom članku datira još iz 1939-te godine, a njen tvorac je doktor Valter Kepner. Dijeta je najprefunkcionisala kao režim ishrane namenjen bubrežnim bolesnicima i svim onima koji su imali problem sa krvnim pritiskom i šećerom. Danas je ova dijeta dosta modifikovana i koristi se kako bi ubrzala proces mršavljenja.

Zašto baš pirinač?

Pirinač je veoma hranljiva namirnica koja se koristi svuda u svetu. Interesanto je da je trećini svetske populacije ovo osnovni deo ishrane. Na našim prostorima uglavnom se koristi beli i smeđi pirinač. Smeđi pirinač nakon obrade sadrži više nutritivnih vrednosti, što ga čini hranljivijim i pogodnijom namirnicom za dijete.

Integralni pirinač ili riža kako ga još nazivaju sadrži dosta supstanci sa antioksidativnim dejstvom, brojne vitamine i minerale. Pored toga on sadrži dosta vlakana što ga čini savršenom namirnicom za dijetalnu ishranu.

Visok sadržaj vlakana u riži doprinosi boljem zdravlju creva i utiče na bolju probavu. Riboflavin, folatin i tiamin u kombinaciji sa vitaminom B6 pomažu u bržem oslobađanju energije iz hrane. Ako tome dodamo i informaciju da nas njegova konzumacija čini sitima jasno je zašto je pirinač u mogućnosti da nam pomogne da znatno izgubimo na kilaži.

Kako se kuva integralni pirinač?

Pre nego što započnete sa formiranjem jelovnika trebalo bi da naučite kako se pravilno kuva pirinač. U nastavku sledi par koraka za laku i brzu priremu integralnog prinča:

Odmerite količinu riže koju želite da skuvate. U tu svrhu ljudi obično koriste šolju. Jedna šolja je dovoljna za jedan obrok. Dobro operite i isperite rižu pod mlazom vode.

Sipajte je u šerpu i dodajte vodu. Obično se voda sipa u razmeri 2:1, odnosno dve šolje vode idu na šolju pirinča.

Pirinač posolite, poklopite i ostavite da se kuva. Kada provri, smanjite temperaturu i kuvajte još oko 45 minuta. Kada je skuvana, možete joj dodati još neke začine ili dinstano povrće ili je servirati kao prilog mesu.

Japanska pirinač dijeta

Kao što smo već napomenuli Valter Kepner je osmislio ovu dijetu u cilju prevencije i lečenja određenih bolesti. Danas postoji više različitih verzija ove dijete, neke su veoma kratke i stroge, dok ima onih koji se mogu držati i po nekoliko meseci.

Kao najuspešnija pokazala se pirinač dijeta od 10 dana. Ova dijeta daje neverovatne rezultate i moguće izgubiti čak kilogram na dan. Dijeta je izuzetno rigorozna jer se tokom njene primene jede samo pirinač sa malim dodatkom: jednim kiselim krastavcem i malo belog luka.

Dakle, jelovnik je veoma jednoličan što neće prijati svakom. Svaki dan se kuva pola kilograma pirinča u koje se ubacuje čen belog luka i jedan kiseli krastavčić (naravno iseckan).

Ovo jelo možete rasporediti u koliko hoćete obroka dnevno, bitno je samo da ne gladujete. Kako bi ste istrajali u tome preporuka je da svaki zalogaj žvaćete bar 20 puta.

Ako Vam se ovo čini previše rigoroznim u jelovnik možete ubaciti salatu od svežeg povrća začinjenu maslinovim uljem, ali tada očekujte nešto blaže rezultate.

Tokom sprovođenja ove dijete upražnjavajte neku vrstu fizičke aktivnosti u zavisnosti od afirniteta i godina starosti. Mi svakako preporučujemo da se odlučite za kardiovaskularne vežbe koje podstiču mršavljenje ili za aerobne vežbe koje će pospešiti potrošnju masti.

Pirinač dijeta od 10 dana se sme koristiti samo jednom u 6 meseci, odnosno dva puta godišnje. Nakon završetka dijete potrebno je postepeno da dodajete namirnice ishrani kako ne bi ste dobili boomerang efekat.

Blaža varijanta pirinač dijete

Ako Vam se ova dijeta čini isuviše rigoroznom uvek se možete odlučiti za blažu varijantu pirinač dijete. Naime, u prinač dijeti koja se sprovodi tri nedelje dozvoljena je konzumacija i brojnih drugih namirnica, što je čini dosta blažom i prihvatljivijom.

Doručak je jedini obrok koji je uvek jednoličan, a sastoji se od šolje skuvanog smeđeg pirinča. Posle doručka možete popiti čaj ili kafu, a užina je uvek neko voće: banana, jabuka, kruška, ananas, dve breskve itd.

Ručak je nešto kompleksniji i sastoji se od konzumacije šolje pirinča i nekog povrća. To može biti kuvani grašak, pasulj, brokoli ili možete šaku mešanog povrća dinstati i pomešati sa pirinčem. Uz jelo možete servirati i zelenu ili bilo koju drugu svežu salatu.

Za večeru na meniju pored šolje pirinča je i 150g mesa po izboru, a možete ga pripremati ko bilo kom receptu. Dakle, meso možete bariti, dinstati, kuvati, peči pa čak i pržiti na foliji sa malo maslinovog ulja. Pored mesa za večeru je dozvoljen i kilogram integralnog hleba.

Ova dijeta možda daje dosta manje rezultate u odnosu na japansku pirinač dijetu, ali je za mnoge dosta prihvatljivija jer je jelovnik bogatiji i zdraviji.

Šta kažu Vaša iskustva? Ima li kakvih nuspojava?

Kao i kod drugih strogih dijeta i ovde se mogu javiti određene nuspojave koje se ispoljavaju u vidu osećaja malaksalosti i glavobolje. Zbog toga trudnice, doilje i svi koji imaju određenih zdravstvenih problema nikako ne bi smeli da sprovode ovajrežim ishrane, naročito ne pre konsultacije sa svojim lekarom.

Što se tiče iskustava korisnika ona su mahom pozitivna iako izgubljeni kilogrami variraju od osobe do osobe. Iako se navodi da bi za 10 dana trebalo da izgubite i do 10 kg, nemojte se čuditi ako izgubite polovinu od toga.

To naravno zavisi od Vašeg organizma, telesne konstitucije, životnih navika i fizičkih aktivnosti koje sprovodite. Ako želite da isprobate dijetu sa pirinčem, a niste spremni na strog režim ishrane u kojem se jede samo pirinač, preporučujemo Vam da se odlučite za blažu varijantu ove dijete.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs