Lekovito bilje

Cenjeni matičnjak: Za dugovečnost, blagotvorno deluje na nervni sistem, smiruje probavne smetnje

Prirodnom lek koji sanira različite bolesti
Nutricija
22:24h Autor:
Foto: Shutterstock

Matičnjak je lekovita biljka koja se koristi već vekovima. Cenjena širom sveta zbog umirujućeg svojstva, ova je biljka je čest gost u mnogim baštama.

 

Matičnjak posebno dobro uspeva na Mediteranu, ali i Bliskom istoku. Ova višegodišnja biljka se sastoji od bledo žutih cvetova koji mogu da poprime belu ili lila boju. Matičnjak je vrlo cenjena biljka jer može da se koristi kao prirodni tretman za lečenje mnogobrojnih zdravstvenih problema.

 

Matičnjak ima blagotvoran efekat na nervni sistem, doprinosi dugovečnosti i poboljšava raspoloženje u domu i kancelariji ako se koristi kao potpuri.

 

Kefir takođe doprinosi dugovečnosti, a više o tome saznajte OVDE.

 

Biljka, osim toga, leči nesanicu, napetost i stres. Matičnjak takođe smiruje želudac i probavne smetnje, uključujući mučninu, povraćanje, loš apetit, dizenteriju i kolitis.

 

Lekovita biljka otklanja nervozu i depresiju, olakšava menstrualne grčeve i smanjuje razdražljivost izazvanu PMS-om. Matičnjak leči glavobolju, migrenu, vrtoglavicu, zujanje u ušima, ublažava kašalj i bronhitis.

 

Protiv glavobolje može da vam pomogne i bosiljak. Opširnije o njemu pročitajte OVDE.

 

A u jednoj studiji u kojoj je učestvovalo

116 osoba obolelih od herpesa, krema pripremljena od matičnjaka je mnogo bolje lečila herpes od neaktivnih (placebo) krema. Dokazano je da matičnjak skraćuje vreme lečenja herpesa za nekoliko dana.

 

Prema rečima naučnika, slični se efekti mogu da se postignu pomoću čaja napravljenog od dve kašike osušenog lista matičnjaka, dodate u jednu šoljicu uzavrele vode. Čaj nekoliko puta dnevno vatom nanesite na obolelo mesto.

 

A OVDE saznajte kako eukaliptusovo ulje može da vam pomogne kod kožnih infekcija, bola i umora.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs