Šta su proteini i gde se nalaze?
Proteini ili belančevine su organski biomakromolekuli sastavljeni od amino-kiselina koji u zavisnosti od svoje građe vrše čitav niz funkcija u organizmu i neophodni su za oporavak tela. Nalaze se u mesu, ribi, jajima, mahunarkama, nekom voću i mlečnim proizvodima. Međutim, ponekad „prirodni“ proteini možda nisu dovoljni i tada ljudi konzumiraju proizvode na bazi proteina.
Proteini se proizvode iz surutke, mleka, jaja, soje. Protein surutke se smatra najpopularnijim: telo ga brzo apsorbuje, a istovremeno ga je relativno lako dobiti - lakoća dobijanja utiče na cenu ovog dodatka. Veganima i vegetarijancima se generalno savetuje da koriste sojin proizvod. Protein iz jaja je izbor ljudi sa intolerancijom na laktozu - ima iste karakteristike kao kazeinski protein.
Sam protein ima specifičan ukus, pa je obično aromatizovan čokoladnim ili voćnim kompozicijama. Sa njim se prave specijalni aditivi, mešavine mlečnog šejka, kolačići, palačinke, slatke pločice, pa čak i čokolada, koja ima ukus uobičajene poslastice.
Koje vrste proteina postoje?
Postoji nekoliko popularnih vrsta: koncentrat, izolat, hidrolizat. Razmotrimo ih detaljnije.
Koncentrat proteina
Sadrži 70-80% proteina i može sadržati ugljene hidrate i masti. Proteinski koncentrat ima najnežniji ukus, dok brzo nadoknađuje nedostatak energije.
Proteinski izolat
Sadrži oko 90% proteina, a gotovo nikakve druge hranljive materije.
Proteinski hidrolizat
Sadrži 80-90% proteina. Telo najbrže apsorbuje hidrolizat, ali istovremeno dramatično povećava nivo insulina u krvi.
Proteinski koncentrat se smatra najčešćim - to je zbog stepena njegove apsorpcije i cene. Istovremeno, izolati sa hidrolizatima često se mogu naći u proteinskim pločicama i slatkišima - oni povećavaju koncentraciju korisne supstance u proizvodu.
Prva stvar koja nam padne na pamet kada govorimo o sportskoj ishrani su proteini. Smatraju se jednim od osnovnih dodataka ljubiteljima fitnesa, ali proteini nisu neophodni samo onima koji vežbaju.
