Zdrava ishrana

ZAŠTO JE JAPANSKA DIJETA SAVRŠENA ZA SVE SRBE: Ko hoće zdravlje i dug život, hrani se OVAKO! (JELOVNIK)

Japanci imaju impresivan način ishrane koji čini riba, povrće i fermentisano povrće, tj. salate poput naše turšije i kiselog kupusa

Nutricija
09:46h Autor:
Foto: Shutterstock

Jedan od zdravijih navika u ishrani imaju Japanci čiji jelovnik se sastoji od ribe, mnogo svežeg i kiselog povrća. Upravo zbog ovakve ishrane, Japanci dugovečan narod.

Zašto je japanska tradicionalna hrana tako zdrava i šta oni jedu?

Tradicionalna japanska ishrana je sačinjena od svežih i neprerađenih proizvoda, sa veoma malo rafinisane hrane ili šećera.

Studija Britanskog medicinskog žurnala otkrila je da, oni ljudi koji su se držali smernica japanskog jelovnika - dijeta bogata žitaricama i povrćem, sa umerenim količinama životinjskih proizvoda i sojom, ali minimalnom količinom mleka i voća - imali su smanjen rizik od rane smrti; bolesti srca ili moždani udar.

Pošto je njihova prehrana tradicionalno bogata sojom i ribom, ovo takođe može igrati značajnu ulogu u smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Japanci takođe imaju najniže stope gojaznosti među muškarcima i ženama, kao i dug životni vek.

Riba
foto: Stil/ilustracija

Tradicionalni japanski jelovnik:

Svaki dan se jede riba: sirova, pržena, a najčešće kuvana.

Jedu dosta kisele i fermentisane hrane: nešto kao naš kiseo kupus i turšija.

Soja je sastavni deo ishrane: vole i pasulj i ostale mahunarke. Fermentisani proizvodi od soje su osnova japanske kuhinje.

Japanci jedu morske alge, koje su prepune minerala za jačanje imunog sistema.

Voće jedu za doručak ili kao desert, naročito kaki jabuke i mandarine.

Zeleni čaj se pije kao kod nas kafa. Inače, zelei čaj je poznat kao izuzetan antioksidant koji pomaže telu da se izbori sa virusima i bolestima srca.

Zdrav stav prema hrani:

Od malih nogu, Japanci uče da se pravilno hrane, u smislu da jedu dok želudac ne napune 80%, a onda staju. Odmaknu se od stola, pa ako su opet gladni, vrate se da jedu nakon pola sata.

Način na koji Japanci poslužuju hranu je takođe zanimljiv: Naime, oni hranu serviraju u male posude i služe nekoliko vrsta jela. Obično se u činijama nalazi malo pirinča i mesa, a na velikim tanjirima mnogo svežeg i kiselog povrća. Sto se rotira, a osoba u malu činiju sebi sipa malo od svega.

Japanci su veliki zagovornici obuzdavanja u konzumiranju grickalica i deserta. Oni sve to jedu, ali umereno.

Zašto je ovakav vid ishrane savršen za Srbe?

Srbi u svojoj tradiciji imaju dva velika posta: jedan zimski - Božićni, a drugi prolećni Vaskrišnji post. Tokom posta jede se povrće i riba, kao i žitarice. Tj. sve ono što čini japansku tradicionalnu ishranu.

Suzdržavanje u prekomernom jelu i piću, je ono što post podrazumeva, a što je opet deo i japanske tradicije i kulture.

Ukoliko želiti da se ugledate na japansku kulturu konzumiranja hrane, prosečan Srbin samo treba da se okrene postu.

Svakodnevno jedite velike količine svežeg povrća, ali i kiselog kupusa i turšije. Ribu jedite najmanje 2 puta nedeljno, a umesto slatkiša, jedite suvo i sveže voće, ako i orašaste plodove.

Jedite samo onoliko koliko je potrebno da utolite glad. I ne zaboravite - zdravlje je na prvom mestu!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs