Autofagija, režim ishrane pomoću kojeg mnogi pokušavaju da smršaju, a drugi odlučuju da ga isprobaju zarad zdravlja. Specijalista interne medicine dr Dragan Ivanov za RTS Ordinaciju ispričao je sve o ovom procesu i rešio mnoge zablude.

"Autofagija nije gladovanje. Ona je zaista zadivljujuće veličanstvena i dokaz da je ona takva jeste da je 2016. godine Japanac Jošinori Ošumi dobio Nobelovu nagradu, ne zato što je on smislio autofagiju, nego je registrovao autofagiju i pokazao kako ona deluje, šta je pokreće, šta je koči. Pod pojmom autofagije podrazumevamo jedan proces koji se sastoji iz dva dela. Prvi deo procesa je prepoznavanje, a drugi reciklaža. U toku procesa autofagije telo prepoznaje ono što je ostarelo, što je nefunkcionalno, prepoznaje mutirane i maligne ćelije, patološke mikroorganizme koji mogu da izazovu određenu bolest, prepoznaje smeće koje se nalazi u našim ćelijama, toksine. Onda se pokrene drugi proces, razgradnje ili reciklaže. Organizam to prepozna, razgradi, reciklira i onda od tog novonastalog recikliranog materijala stvara druge, mlade funkcionalne ćelije. Ili od tog recikliranog materijala organizam dobija novo gorivo, zahvaljujući kojem ima više energije", pojasnio je doktor šta je zapravo autofagija.

Dr Ivanov kaže da proces autofagije postoji u svakom organizmu, ali mora da se aktivira, a za to postoje tri načina.

"Taj proces je u svakom organizmu, ali mi moramo da ga uključimo. To možemo na nekoliko načina - najvažniji i nabitniji način je da poštujemo jedan veoma važan, a nažalost zanemaren, princip ishrane. Aktivira se ako 12-16 sati ne jedemo ništa. Ne kažem da je to gladovanje nego ne jedemo 12-16 sati. Kada ističe 12 sati, uključuje se autofagija i ona počinje da donosi značajna, zadivljujuća i veoma korisna stvar".

Kako se još može uključiti proces autofagije?

"Prvi način ima veze sa ishranom, drugi način za aktiviranje autofagije je fizička aktivnost, ona koja dovede do zamora, do znojenje, da vam srce lupa, da se zadišemo, da se znojimo. Ima još jedan način – tuširanje toplom, vrućom, pa onda malo hladnjikavom vodom, pa onda opet toplom, pa hladnjikavom vodom. S tim što intervali hladnom vodom budu kraći nego intervali toplom vodom. Kada koristimo hladnu vodu preporuka je da ne bude po kosi, može po licu, koža će se zategnuti, bude mladalačkog izgleda. Muškarci treba i grudi, ramena, butine, recimo, to je anticelulit tretman. Grudi su osetljiviji deo, tu možda treba biti malo pažljiviji. Dao bih još jedan savet, a to je da ne krenemo vrućom, pa odmah ledenom. Oni koji nisu izvežbani neka krenu vrućom, toplom, pa onda toplom, mlakom, pa onda opet toplom pa malo manje mlakom, ali ne odmah hladnom. Posle par meseci, kada se koža i nervni sistem prilagodi, onda mogu slobodno da idu i brže ka hladnijoj".

Ovaj režim ishrane je odobren od strane svih svetskih stručnjaka