Obratite pažnju

5 nepoznatih simptoma začepljenja krvnih sudova: 80 % srčanih bolesti može ovako da se spreči!

Čak i erektilna disfukncija i bol u listovima mogu da ukazuju da imate problem sa kardiovaskularnim sistemom

Lepi & Zdravi
11:10h Autor:
5 nepoznatih simptoma začepljenja krvnih sudova: 80 % srčanih bolesti može ovako da se spreči!
Foto: Shutterstock

Sprečiti razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema je možda i najvažniji cilj svakog lekara, a rano otkrivanje bolesti je druga najvažnija stvar. Do toga možete doći tako što ćete promeniti stil života i redovno uzimati lekove koje vam je doktor prepisao. Ako niste znali, skoro 80 odsto bolesti srca lako se sprečava na ovaj način!

Kardiolog Džoel K. Kan otkriva neočekivane simptome začepljenja krvnih sudova i mogućih bolesti srca koje bi trebalo da znate!

1. Erektilna disfunkcija

Kada je erekciju teško postići ili je to nemoguće, može se raditi o jednom od simptoma začepljenja arterija. Lekar napominje kako se erektilna disfunkcija može javiti tri do pet godina pre otkrivanja začepljenja pa ostaje puno vremena da se ovo opasno stanje spreči. Ako ste zabrinuti oko seksualnih problema, pametno je razgovarati s lekarom i detektovati problem jer u pitanju može biti ozbiljno zdravstveno stanje.

2. Bolovi u listovima

Ateroskleroza može voditi do začepljenja arterija u nogama, posebno kod pušača, pre dijagnoze začepljenja krvnih sudova. Simptom zahteva pregled kod lekara bez odlaganja, a on će jednostavnim pregledima utvrditi da li se radi o lošoj cirkulaciji.

Od velike je važnosti da se dijagnoza postavi što ranije jer postoje tretmani koji mogu usporiti razvoj bolesti i sprečiti najgore ishode. Pacijenti se savetuju da jedu više voća i povrća, manje životinjskih proizvoda i da ne zaborave na kretanje. Ako imate bilo kakve probleme s kardiovaskularnim zdravljem, morate pratiti svoje stanje, a znatno utiče i to kakvo vam je stanje holesterola i krvnog pritiska.

5 ugljenih hidrata koji skidaju kilograme: Jedite ih do mile volje - garantovano ćete smršati!

foto: Shutterstock

3. Bol u vilici

Stegnuta vilica je takođe jedan od simptoma začepljenja arterija, češće se javlja kod žena, ali i muškarci ga moraju biti svesni. Bol u vilici ili vratu su simptomi angine pektoris, a to je neprijatna posledica lošeg protoka krvi u srce. Posetite lekara kako biste utvrdili da li je taj bol posledica nečeg bezopasnog ili su potrebni dalji pregledi.

4. Bol u donjem delu leđa

Taj bol ne mora biti samo simptom starenja, a prema pisanju Physicians Community for Responsible Medicine, upravo se u tom delu tela bol može primarno javiti kao mesto na kojem se nakuplja plak. Bol je posledica lošeg protoka krvi u tom delu tela.

5. Posledica pušenja

Hemikalije u duvanu uništavaju strukturu krvnih sudova i negativno utiču na rad srca. Te nastale štete mogu povećati rizik od razvoja ateroskleroze, prema rečima stručnjaka. Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za prevenciju zdravstvenih problema jeste - da prestanete da pušite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs