obavezno pročitajte

DRŽI GLUKOZU POD KONTROLOM, HRANI MOZAK, SKIDA KILOGRAME: Šta je MCT ulje?

MCT ulje je svoju popularnost steklo relativno nedavno, ali je već uspelo da postane omiljeno ljubiteljima zdravog načina života.

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

MCT ulje je bogat izvor zdravih masti – triglicerida srednjeg lanca. MCT telo lako apsorbuje, izvlačeći iz njega energiju i praktično se ne skladišti u rezervama masti. MCT ulje je napravljeno od kokosovog ulja, može se uzimati u obliku dodataka ishrani ili dodati prelivima za salatu.

MCT ulje se najčešće koristi kao sredstvo za sagorevanje masti, jer istovremeno utiče na nekoliko mehanizama mršavljenja. Prema istraživanjima, MCT promoviše oslobađanje dva hormona „sitosti“ odjednom - II peptida i leptina. Što je veća koncentracija ovih hormona u krvi, to ćete manje osećati glad. Zbog toga se MCT preporučuje ujutru kako bi se smanjio rizik od prejedanja u sledećim obrocima.

Pored toga, MCT ulje pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, što takođe smanjuje rizik od prejedanja. Oštre promene glukoze u krvi stvaraju stres za telo i podstiču proizvodnju hormona „gladi“ - grelina, usled čega osećaj gladi praktično ne nestaje. Aktivne supstance u MCT drže glukozu pod kontrolom, sprečavajući da nivo naglo raste ili opada.

Zvuči paradoksalno, ali masti u MCT ulju doprinose sagorevanju masti. Ovi molekuli su mnogo manji od molekula drugih ulja (maslinovog ili suncokretovog), zbog čega ih telo obrađuje na malo drugačiji način. MCT ulje takođe pomaže sagorevanju visceralne masti - nalazi se duboko ispod mišića trbušne duplje i okružuje unutrašnje organe. Potreban nam je mali procenat takvog masnog tkiva za normalno funkcionisanje tela, ali njegov višak može izazvati zapaljenske procese, pa čak i razvoj različitih hroničnih bolesti.

Redovni unos MCT ulja pomaže u povećanju moždane aktivnosti, jer je idealno gorivo za mozak. U velikoj meri poboljšava koncentraciju i performanse i poboljšava memoriju.

Masne kiseline koje čine osnovu MCT imaju moćna antibakterijska i antifungalna svojstva. Studije su pokazale da redovno uzimanje može smanjiti verovatnoću nastanka bolesti povezanih sa bakterijama za 80%.

Pored toga, MCT značajno smanjuju proizvodnju „lošegholesterola, što pruža efikasnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti, koje su već dugi niz godina prvi uzrok smrti u svetu. MCT molekuli takođe povećavaju nivo „dobrog“ holesterola - posebno efikasno deluju u kombinaciji sa lanenim uljem.

Zbog svoje sposobnosti da kontroliše nivo šećera u krvi, MCT ulje je odličan tretman za dijabetes tipa 2 i mnoge druge hormonalne bolesti.

Uprkos svim svojim korisnim svojstvima, MCT ulje, u velikim količinama, može biti štetno za telo. Višak MCT stimuliše akumulaciju masti u jetri, što dugoročno može dovesti do drugih hroničnih bolesti.

Preporučena doza MCT ulja je 2 kašike dnevno. Ako se ne prekorači, ulje će telu doneti izuzetne koristi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...