Evo šta je "dobar", a šta "loš" holesterol:
Oko 75% alkohola rastvorljivog u mastima sintetiše se u jetri, ostatak ulazi u telo hranom. Postoji podela na „dobre“ - lipoproteine velike gustine i loše - sa niskom gustinom, vrste holesterola. Tvrdi se da „loš“ holesterol koji dolazi iz jetre u organe stvara plakove na zidovima krvnih sudova, a „dobar“ holesterol, naprotiv, prelazeći iz organa u jetru, kombinuje višak „loših“ lipoproteina i sprečava bolest srca. Takvih nakupina je naročito mnogo na zidovima arterija kod starijih osoba. Stoga mnogi veruju da je masna hrana veoma štetna za srce i krvne sudove i da je ne treba konzumirati. A takođe se veruje da morate uzimati što više lekova koji se nazivaju statini, a koji smanjuju nivo holesterola.
Zašto je telu potreban "loš" holesterol?
U prirodi možete pronaći lek za svaku boljku koja vas muči, samo što morate pažljivo da tražite. A na pitanje zašto telo proizvodi supstancu koja se lepi za zidove krvnih sudova, smanjujući ih, postoji vrlo jednostavan odgovor - to znači da je to telu potrebno! Ispostavilo se da lipoproteini male gustine imaju antiinflamatorna svojstva. I oblažu arterija na onim mestima gde postoje mikrotraume i povrede, zaceljujući ih i smanjujući upale. Većina ovih povreda je kod starijih osoba, jer se zidovi njihovih krvnih sudova podvrgavaju starosnim promenama.
Ali takvi procesi su uzrokovani povećanim šećerom u krvi, pa zbog toga u svemu treba da postoji mera, pa i u ovome.
Koje masti su telu potrebne?
Moramo shvatiti da je našem telu potrebna određena količina biljnih i životinjskih masti i treba da ishranu prilagodimo tome. Najvažnije masti nalaze se u hladno ceđenom biljnim uljima: maslinama, senfu, lanenom semenu, kokosu, avokadu. I životinjske masti: riba, meso, žumance.
Ali, naravno, životinje ne bi trebalo da se truju toksičnim supstancama. Takođe morate nadgledati pripremu mesnih jela, dozvoljeno je kuvano, dinstano i pečeno, ali ne i prženo u dubokom ulju. Najbolje je jesti meso i mlečne proizvode od ovaca ili koza, u obliku kefira ili jogurta.
Šta treba da izbegavamo?
Vredi prihvatiti kao činjenicu da rafinisani šećer ne donosi nikakvu korist za telo i izaziva mnoge poremećaje u sistemima, uključujući i vaskularne probleme.Belo brašno i skrob takođe treba da budu navedeni kao nezdrava hrana za krvne sudove. Pored toga, bolje je potpuno isključiti ili strogo ograničiti upotrebu svih konzerviranih namirnica, koje sadrže puno šećera i njegovih sintetičkih zamena, kukuruza i drugih sirupa, a istovremeno izbaciti i alkohol, kofein i rafinisana biljna ulja.
Šta još utiče na zdravlje krvnih sudova?
Da bi se rešio problem sa već postojećim plakovima na membrani krvnih sudova i sprečio njihov ponovni razvoj, neophodno je ne samo prilagoditi ishranu. Za zdravlje vaskularnog sistema potreban vam je vitamin C koji sprečava oštećenje arterija, magnezijum, beli luk, sveže povrće i bilje, kao i kurkuma. Svi oni regulišu nivo holesterola. Pored toga, esencijalna ulja lavande i ruzmarina imaju normalizujući efekat u masaži. Da bi se održao tonus vaskularnih membrana, dobro pomažu redovna vežba i upotreba vitamina C, kolagena, glicina.
Ljudi su postali opsednuti opasnostima koje nosi holesterol. Posebno je to prisutno kod starije populacije. Pa, šta je holesterol i kako on utiče na naše zdravlje