Međutim, mnogi nutricionisti su mišljenja da nepravilno kuvana jaja ne samo da nisu dobra za telo, već mogu i ozbiljno da mu naštete. Da li je to tačno i kako skuvati jaja kako bi se od njih izvukla samo korist?

Na ovo pitanje je teško dati nedvosmislen odgovor, jer nekoliko faktora utiče na korist (i štetu) jaja. Na primer, produženi toplotni tretman - dugo ključanje u vrućoj vodi ili pečenje u rerni - povećava apsorpciju belanca. Ovo je veoma važno, jer je belančevina „kompletna“ - sadrži sve aminokiseline esencijalne za telo.

S druge strane, produženom toplotnom obradom uništavaju se i druge korisne supstance sadržane u jajima. Dakle, tokom dugog ključanja, prženja ili pečenja, jaja gube od 12% do 61% vitamina, minerala i antioksidanata. Da bi se ovi gubici sveli na minimum, preporučuje se upotreba viših temperatura i kraćeg vremena kuvanja, ali u ovom slučaju dolazi do intenzivne oksidacije holesterola, bogatog žumancem, što nema najbolji efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Jaja se mogu naći na skoro svakoj listi zdrave hrane: puna su belančevina, vitamina, minerala i zdravih masti.