SAZNAJTE VIŠE

ULAGANJA KOJA SU POTPUNI PROMAŠAJ: Greške u uređenju enterijera koje svi pravimo prema mišljenju stručnjaka !

Nedavno smo na TikToku naišli na zabavan video o tome kako je minimalizam u enterijeru namenjen bogatim ljudima, dok je autor videa navodno siromašan i njemu prosto trebaju stvari.

Enterijer
Autor:
ULAGANJA KOJA SU POTPUNI PROMAŠAJ: Greške u uređenju enterijera koje svi pravimo prema mišljenju stručnjaka !
Foto: Shutterstock

Ruku na srce, minimalizam zaista izgleda otmeno i luksuzno i prosto savršeno, ali realnost je takva da većina nas ne može bez svih svojih omiljenih sitnica i komada koje smo samo možda impulisvno nabavili. No, kom god taboru da pripadate jedno je sigurno - određene greške u uređenju enterijera se bez izuzetka svima dešavaju, a prema mišljenju dizajnera enterijera, ne bi trebalo.

Sav nameštaj stavljate uz zid

Trebalo bi da imate nameštaj koji "plovi" prostorijom - na primer, stočić i stolice ili tabure, kojim ćete kreirati prostor za sedenje i uživanje. Pre nego što napravite novi raspored, skicirajte prostoriju i njene elemente na papiru kako biste pronašli najbolje rešenje.

Loše osvetljenje

Pirodna svetlost u enterijeru je, naravno, najbolja i najpoželjnija, ali naši domovi se ne nalaze uvek sa sunčane strane, a uostalom, kada padne mrak takođe nam je potrebno veštačko osvetljenje. Ovde je važno pronaći svoju meru - neki enterijer izgleda odlično sa hladnim belim svetlom, dok je neki mnogo atraktivniji sa toplim, žutim.

Premali ili preveliki komadi nameštaja

Pre svega, pažljivo izmerite prostoriju kako biste znali kakav nameštaj vam je potreban. Kada to znate, nećete vam se desiti greška u pogledu odabira neadekvatne veličine nameštaja. Osim veličine prostorije, važno je i ono što želite da postignete u enterijeru, kakav stil želite da kreirate. Svakako, sa pravilom proporcije nikada ne možete da pogrešite.

Estetika ne treba da bude iznad komfora

Da, ta fotelja je prelepa, ali, da li možete da sedite u njoj duže od dva minuta? Ne? Onda je ulaganje u takav komad potpuno promašaj!

Postavljate slike i umetnine previše visoko

Šta god da kačite na zid, postere, slike ili fotografije, imajte na umu da oni treba da budu u visini očiju - ne niže i definitivno ne više. Osim toga, nikada nemojte kačiti samo jedan komad - neka ih uvek bude nekoliko.

Više nije uvek više

Baš kao što i minimalizam ponekad ume da bude previše minimalistički, tako ni maksimalizam nije uvek poželjan. Nemojte preterivati sa printovima i detaljima koji prosto smetaju očima. Setite se pravila Koko Šanel koje se može primeniti i na enterijer - pre nego što izađete iz kuće, pogledajte se u ogledalo i skinite jednu stvar sa sebe.

Asimetričnost nije poželjna

Nemojte biti tako uvereni da je simetrija dosadna - nije, i važna je kako bi prostorija izgledala kao skladna celina. Kako da to postignete, "povucite liniju" duž prostorije i rasporedite nameštaj i detalje tako da obe strane budu slične, kao da se ogledaju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs