Donosimo vam prednosti i mane 10 najpoznatijih dijeta:
Dijetalni pristup zaustavljanju hipertenzije (DASH) je dijeta dizajnirana za kontrolu visokog krvnog pritiska i poboljšanje kardiovaskularne funkcije. DAŠ dijeta smanjuje unos hrane koja doprinosi hipertenziji i fokusira se na složene ugljene hidrate, nemasne proteine, mlečne proizvode sa malo masti, povrće i voće. Ljudi koji koriste DAŠ zajedno sa vežbanjem i ograničavanjem kalorija pokazali su uspešno mršavljenje, poboljšanu osetljivost na insulin i niži ukupni holesterol i trigliceride. DAŠ je povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, raka debelog creva i rezistencije na insulin.
Nedostaci: Ako držite ovu dijetu morate pažljivo da vežbate jer možete lako da se iscrpite. Pridržavanje DAŠ dijete čini telo slabim jer se koristi hrana sa manjim brojem kalorija.
GFD dijeta minimizira unos hrane bez glutena. To je protein u žitaricama (ječam, raž, pšenica). GFD je prva linija terapije za celijakiju.
ZA: GFD poboljšava zdravlje kod osoba sa osetljivošću na gluten i sindromom iritabilnog creva.
Protiv: Kod ljudi bez celijakije, GFD ne smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema ili metaboličkog sindroma.
Neželjene posledice GFD: povećani troškovi za hranu, nedostatak hranljivih jedinjenja (dijetetska vlakna, folna kiselina, gvožđe).
Dijeta sa visokim sadržajem proteina
Dijeta sadrži više od 0,8 g proteina po kg telesne težine, ili više od 15-16% kalorija iz proteina. Primeri visoko proteinskih dijeta: Atkins, South Beach, Zones.
ZA: Takve dijete promovišu gubitak težine poboljšanjem sitosti i očuvanjem čiste mišićne mase tokom mršavljenja. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem proteina (LCHP) podjednako je efikasna ili delotvornija od dijete sa niskim sadržajem masti u smislu gubitka kilograma i verovatnoće kardiovaskularnih bolesti nakon šest meseci do godinu dana.
PROTIV: važno je preduzeti mere predostrožnosti sa ovom dijetom. Aktivni unos određenog broja aminokiselina u kombinaciji sa hranom sa visokim sadržajem masti povezan je sa rizikom od metaboličkih problema. Ova dijeta dovodi do povećane kiseline u organizmu što je loše za bubrege.
Keto dijeta
Ketogenu dijetu (keto dijeta) karakteriše visok procenat masti, izuzetno nizak procenat ugljenih hidrata u ishrani. Cilj dijete je postići zaokret u metabolizmu.
ZA: Brzi gubitak težine u prve 2 nedelje. U procesu mršavljenja možete smanjiti broj kilograma i sačuvati mišićna masa. Keto dijeta od 24 nedelje kod gojaznih osoba povezana je sa gubitkom težine i poboljšanim kardiometaboličkim faktorima rizika. Keto dijeta kod gojaznih ljudi poboljšava zdravlje.
PROTIV: Kratkoročni neželjeni efekti: zatvor, vrtoglavica, umor, glavobolja, povraćanje. Dugoročni negativni efekti: kamenje u bubrezima, nutritivni nedostaci i steatoza jetre. Za ljude sa dijabetesom, najbolje je da se konsultuju sa lekarom pre započinjanja keto dijete. Dijeta je kontraindikovana kod pacijenata sa oštećenim metabolizmom masti, otkazivanjem jetre, pankreatitisom....
Dijeta sa malo ugljenih hidrata
Dijetetske strategije sa niskim sadržajem ugljenih hidrata kreću se od 50 do 130 grama ugljenih hidrata dnevno.
ZA: Dijeta ima sledeće prednosti: niži insulin na prazan stomak i nivo glukoze u krvi, niži nivo triglicerida, optimizovan krvni pritisak i brz gubitak težine. Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, pored efikasnog mršavljenja, smanjuje rizik od aterosklerotskih kardiovaskularnih problema. Dijeta se smatra sigurnom i efikasnom metodom gubitka težine do 2 godine.
PROTIV: Neželjeni efekti: aktivan gubitak minerala kalcijuma iz urina, gubitak čiste telesne mase, povišeni homocistein u plazmi i povišeni LDL holesterol.
Znate za onu izreku: "jedno leči, drugo razboleva"? Takva slika je i sa dijetama i sa hranom. Zbog toga u svemu morate biti umereni