Jačaju imunitet i ublažavaju tegobe

14 namirnica koje je najbolje jesti kada smo prehlađeni: Dvostruko ubrzajte proces oporavka!

Ovo je trenutak kada organizmu treba obezbediti puno vitamina, minerala i antioksidanasa

Nutricija
Autor:
Foto: Profimedia

Kada ste bolesni hrana može biti od velike pomoći, ili da olakša simptome ili da ojača imuni sistem, zbog čega ćete se brže oporaviti. Ovo su namirnice na koje bi trebalo da se fokusirate ako ste prehlađeni.

 

1. Čaj od kamilice


Pokazalo se da su sastojci ovog čaja povezani s antibakterijskom aktivnosti u organizmu. Ali ono što je možda najvažnije kada ste prehlađeni, jeste da će vas ovaj čaj opustiti i pomoći vam da mirno zaspite, a dovoljno sna znači i jak imunitet. Možete ga piti hladnog ili toplog, a možete ga dodati i raznim zdravim napicima.

 

2. Kurkuma


Kurkumin, prirodni sastojak u kurkumi je i odgovoran za jaku boju začina, ali i potencijalni protivupalni sastojak. Pokazalo se da će uticati i na jačanje ćelija imunog sistema i pojačati odgovor antitela. Pokušajte da je kombinujete s crnim biberom koji će pojačati aktivnost kurkumina. Dodajte ga doručku, napicima ili poslasticama.

 

3. Suve trešnje


Kako su pune antioksidanasa, povezuju se s jačanjem imuniteta i prevencijom bolesti gornjih disajnih puteva. Kako sadrže i melatonin, podstiču dobar san, a sva istraživanja pokazuju kako bez dovoljno sna organizam nema dovoljno snage da se bori protiv virusa, poput onog koji uzrokuje običnu prehladu. Dodajte ih omiljenom voćnom napitku ili jedite kao međuobrok.

 

4. Orasi


Radi se o jednoj od najvažnijih protivupalnih namirnica koje sadrže vitamine E i B i folate. Uz to se pokazalo kako će delovati i na smirivanje stresa, a svi znamo kako stres negativno utiče na imunitet. Možete ih dodavati slanim i slatkim jelima.

5. Maslinovo ulje


Ekstra devičansko maslinovo ulje će, ako ga jedete, smanjiti šanse da se uopšte razbolite. Antioksidansi koji se u njemu nalaze štite od upalnih procesa, što uključuje razvoj dijabetesa, artritisa i bolesti creva. Začinite salatu ovim uljem, a možete ga piti i samostalno.

 

6. Supa


Svi smo naučili da je supa odlično jelo ako smo prehlađeni, a postoje o tome i određeni naučni dokazi. Topla supa pomoći će ako vam je začepljen nos, ali i umiriti upalne procese, što je važno ako znamo da prehlada utiče na probleme s gornjim disajnim putevima. Uz to će so iz supe uzrokovati zadržavanje vode, što može sprečiti dehidraciju i tako sprečiti pojavu glavobolje. Ako ne volite pileću supu, dobra će biti i ona od povrća.

 

7. Kajenski biber


Ljuti začini poput ovog pomažu kod prohodnosti nosa i sprečavaju začepljenje zbog proizvodnje viška sluzi. Uz to će ljuti začin pomoći da se zaustavi kašalj. Dodajte ga supama ili čaju.

 

8. Beli luk


Kroz istoriju se luk koristi u borbi protiv bolesti, infekcija i tretiranju rana, a istraživanja potvrđuju snagu ove namirnice kada je u pitanju jak imunitet. Ako u supu dodate puno belog luka, prema rezultatima istraživanja, brže ćete se oporaviti od prehlade, a noviji podaci ukazuju kako ekstrakt belog luka može poboljšati rad imunog sistema.

 

9. Med


Osim što je poznat po protivupalnim svojstvima, med će kod dece olakšati kašalj. Uzmite kašiku meda kako biste umirili bol u grlu i kašalj, ili ga dodajte čaju od kamilice.

10. Đumbir


Đumbir će umiriti mučninu, a poput meda sadrži antibakterijska svojstva. Za najviše dobrobiti, koristite sveži koren biljke. Iseckajte ga i od njega napravite čaj ili ga dodajte supama i salatama.

 

11. Banane


Banane su jedna od najlakših namirnica za varenje kada je apetit slab zbog bolesti. Utiču na porast šećera u krvi i daju energiju dok će druge komponente pomoći u radu imuniteta. Možete ih jesti same ili kao dodatak voćnim salatama. Kako su pune kalijuma, nadoknadiće elektrolite koje ste izgubili znojenjem.

 

12. Limun


Samo malo soka od limuna pružiće organizmu dovoljno vitamina C, a sok celog limuna zadovoljava 50 % dnevne potrebe. Osim što će ojačati imuni sistem, pomaže kod obnavljanja DNK i produkcije serotonina.

 

13. Sok od nara


Ovo je još jedna namirnica koja će poboljšati rad imuniteta zbog protivupalnih svojstava, a flavonoidi iz ovog soka su povezani s borbom protiv virusa i mogu skratiti trajanje prehlade do čak 40 %. Možete ga piti samog ili dodati vodi, voćnim sokovima.

 

14. Zeleno povrće


Zeleno povrće pruža organizmu antioksidanse i važne nutrijente koji će pomoći radu imuniteta, poput vitamina A i C i folata. Uz to nude i biokativne komponente koje će optimizirati imunitet u crevima, gde se nalazi oko 80 % ćelija imunog sistema.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...