obavezno pročitajte

Pomaže u održavanju pravilne ravnoteže vode u telu: U kojoj hrani tražiti magnezijum i zašto?

Naše telo treba puno hranljivih sastojaka, makro- i mikroelemenata, vitamina i minerala.

Fitnes & Nutricija
Autor:
Pomaže u održavanju pravilne ravnoteže vode u telu: U kojoj hrani tražiti magnezijum i zašto?
Foto: Profimedia

Svaki od njih je važan za pravilno funkcionisanje svih organa i sistema. Posebnu pažnju treba obratiti na magnezijum. Zašto je važno pratiti njegov nivo u telu i odakle ga dobiti?

Magnezijum ima mnoge korisne funkcije - pomaže glukozi da se kreće u mišiće i uklanja iz njih laktat koji se stvara tokom vežbanja, a takođe pomaže u smanjenju učestalosti i intenziteta napada migrene i manifestacija grčeva u nogama.

Magnezijum je aktivno uključen u enzimske reakcije, poboljšavajući i olakšavajući varenje hrane, efikasno štiti od stresa - inhibira procese u centralnom nervnom sistemu, što omogućava mirnije reagovanje na nervne šokove.

Magnezijum je uključen u metabolizam energije i elektrolita i pomaže u održavanju pravilne ravnoteže vode u telu. Pomaže u transportu hranljivih sastojaka do ćelija, u regulisanju nivoa glukoze u krvi i normalizuje krvni pritisak.

Gde ga naći

Magnezijum se lako dobija iz hrane. Najvredniji minerali nalaze se u semenima bundeve, spanaću, zelenilu, tamnoj čokoladi, crnom pasulju, kvinoji, bademima i indijskim orasima. Međutim, izgradnja uravnotežene ishrane bogate svim osnovnim hranjivim sastojcima može biti težak zadatak. U ovom slučaju, dijetetski suplementi će pomoći da se izbegne nedostatak magnezijuma.

Ni u kom slučaju nemojte se sami lečiti suplementima - to može dovesti do neprijatnih posledica. Ako želite da uzimate magnezijum u dijetetskim suplementima, konsultujte se sa svojim lekarom: on će sprovesti sva potrebna istraživanja i propisati pojedinačnu dozu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs