Povedite računa

Ovih 5 namirnica ne smeju da jedu ljudi sa povišenim holesterolom!

Crveno meso nam je neophodno za zdravlje, ali mora da se pazi šta se bira

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Ljudskom telu je holesterol neophodan, ali ako je balans dobrog i lošeg holesterola narušen, prvo što treba da uradite jeste da razmislite o načinu ishrane.

 

Ovih 6 namirnica treba da smanjite na minimum ako imate povišen nivo holesterola:
 

1. Prerađeno crveno meso

 

Crveno meso nam je neophodno za zdravlje, jer sadrži holesterol koji je neophodan za proizvodnju novih ćelija i određenih hormona. Ali ovo važi samo za kvalitetno termički obrađeno meso. Ali sve to važi samo za crveno meso pripremljeno na siguran način. Što se tiče proizvoda napravljenih od prerađenog crvenog mesa, mnoga istraživanja su potvrdila direktnu vezu između njihove konzumacije i povišenog nivoa lošeg holesterola.


2. Trans masti

 

Ovo su najopasniji proizvodi za naše zdravlje, koji pogoršavaju stanje gotovo svih važnih organa našeg tela. Pekarski proizvodi, deserti, pa čak i neke vrste čokolade - svi ti proizvodi mogu sadržati trans masti, što zauzvrat može dramatično da poveća nivo "lošeg" holesterola.

 

Lubenica dijeta skida do 3 kg za nedelju dana: Ubedljivo najbrži put do vitke linije! (JELOVNIK)

foto: Shutterstock

3. Pržena hrana

 

Bilo koji proizvod spremljen u dubokoj masnoći treba jesti što je manje moguće, a najbolje od svega je izbaciti ih iz ishrane potpuno. Ulje korišćeno za vreme prženja greje se na ekstremno visokim temperaturama, što dovodi do hemijskih reakcija tokom kojih se formiraju trans masti, koje povećavaju holesterol.

 

4. Ugljeni hidrati

 

Beli pirinač, beli hleb i testenina najčešći su primeri ugljenih hidrata koje unosimo. Što ih češće jedemo, veći je rizik od upala u telu, kao i povećanja nivoa lošeg holesterola.


5. Gotove žitarice

 

Musli i druge industrijske žitarice spadaju u najnezdraviji doručak koji možete da izaberete. Problem je u tome što se prave od rafinisanih ugljenih hidrata, gotovo bez imalo vlakana. Sa druge strane, prepune su šećera i skroba, koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, i podižu holesterol.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...