DA LI MOŽETE DA BUDETE VEGAN DO VEČERE?

Ako ste spremni da budete vegan do sumraka: Šta je Bitmanova VB6 dijeta i koliko je zaista efikasna?!

Mark Bitman je osmislio dijetu za koju tvrdi da je veoma efikasna i da ćete kilograme skinuti brzo i jednostavno, a bazira se na delom veganskoj ishrani. Istražuli smo da li je i koliko efikasna.

Nutricija
13:41h Autor:
Foto: Shutterstock

Mark Bitman je inače kolumnista New York Times-a koji piše uglavnom o hrani i zdravom načinu života. Oni nije lekar, nutricionista niti zdravstveni radnik, on je čovek koji se bavi i piše o kuvanju više od 25 godina i sad je predstavio svoj poseban plan ishrane VB6 (Vegan before 6).

VB6 je način ishrane koji podrazumeva da se hranite kao vegan, da ne unosite mlečne proizvode, meso, niti ostale proizvode životinjskog porekla, ali do šest sati uveče. Bitman se na ovakav način ishrane odlučio kada ga je lekar upozorio na povišen holesterol u krvi, a nakon što se uverio u delotvornost ove dijete odlučio je da sva svoja iskustva sabere u knjigu.

Šta je dozvoljava, a šta brani VB6 dijeta

Tokom ove dijete vi postajete delom vegan , jedete uglavnom voće i povrće, mahunarke i žitarice sve do večere kad možete jesti šta god poželite. Isto tako važno je da tokom dana ne jedete beli hleb, testeninu, prerađenu i brzu hranu.

Tokom ovog programa koji bi trebalo da traje 28 dana većinu namirnica (voće i povrće) možete jesti u neograničenim količinama. Ipak sa mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, celovitim žitaricama i povrćem koji u sebi sadrži skrob treba da budete oprezniji kad su količine u pitanju. Bitman kaže da slobodno grickate kad osetite potrebu, ali da je važno da ne jedete kad niste gladni i da to ne bude industrijski prerađena hrana. Ukoliko osetite potrebu za slatkišima- uzmite voćku.

Treba da budete oprezni sa krompirom, te unos pomfrita i čipsa smanjite na minimum ili potpuno izbacite iz ishrane. S druge strane neka vam masline i avokado posluže kao zamena za, na primer, sir uz krekere.

U 28 dana VB6 dijete nikako ne bi trebalo da jedete šećere, belo brašno, belu rižu, testenine i industrijski prerađenu hranu pre šest sati naveče kao ni proizvode životinjskog porekla. Posle šest sati, za večeru možete jesti šta želite i koliko želite uključujući meso, sir, alkohol i slatkiše. Ipak., ako želite izgubiti više kilograma, Bitman preporučuje da ne preterujete sa količinama.

Mark Bitman na kraju svoje knjige kaže da ako ne možete izdražati da budete vegan sve do večere, pokušajte do ručka, ručajte normalno pa ostatak dana opet jedite vegansku ishranu, jer je vreme relativan pojam.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs