Tragedija, šok i neverica

Ko je bio Igor Vuk Torbica: Ja sam sa svojim izborima na miru, tako da mirno spavam sa vukom u sebi!

Jedan od najtelentovanijih i najinovativnijih reditelja savremenog doba, napustio nas je juče u 33. godini. Njegov odlazak ostaviće prazninu na pozorišnim daskama, ali i u srcima mnogih kolega i poštovalaca njegovog rada.

Vip priča
10:27h Autor:
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Igor Vuk Torbica je rođen u Drvaru 1987. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade "Hugo Klajn".

Bio je drugačiji, bio je svoj, bio je autentičan – nije mnogo govorio niti voleo da se oglašava u javnosti. Intervjuje je ekstremno retko davao, osim par izuzetaka u celoj svojoj karijeri. Smatrao je da njegova dela treba da govore umesto njega. A njegova dela govorila su o vrsnom i avangardnom umetniku pred kojim je briljantna karijera i još bezbroj komada u kojima će publika širom regiona uživati.

Nažalost, taj san je trajno i nepovratno prekinut juče u Rovinju, kada je Torbica preminuo.

Nije pristajao na kompromise i zbog toga mnoga pozorišta nisu sarađivala sa njim, ali on nije odustajao od svojih načela i načina na koji je video umetnost i stvaranje - i jednom prilikom je izjavio: "Naravno da zbog ovih principa mnoge pozorišne kuće nisu htele da sarađuju sa mnom, ali ja sam sa svojim izborima na miru, tako da mirno spavam sa vukom u sebi".

Kao veoma mlad reditelj (samo 33 godine) režirao je veliki broj veoma uspešnih predstava. Među njima su: "Carstvo mraka" Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), "Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog "Don Žuana" (Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina), "Hinkemana" Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), "Priče iz Bečke šume" Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište "Gavela"), "Taftifa" u Somborsom narodnom pozorištu, za koga je ujedno dobio toliko broj nagrada da ne bismo mogli da pobrojimo u ovom tekstu.

Njegov privatni život takođe je bio zaklonjen od javnosti, nije se eksponirao ni medijski ni na bilo koji način. Bio je u više godina dugoj vezi sa glumicom Hanom Selimović, a njihovi zajednički i veoma emotivni trenuci i izjave upućene jedno drugom, mogle su ponekad da se vide na njihovima nalozima na Fejsbuku. Pored toga što su bili u emotivnoj vezi, Hana i Vuk su puno radili zajedno, a dobitnica Sterijine nagrade u Tartifu je odigrala jednu od svojih najboljih uloga, upravo u njegovoj predstavi.

Život Igora Vuka Torbice tragično je okončan sinoć u Rovinju, gde je boravio jer je spremao predstavu za Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u Zagrebu. Kako pojedini mediji preneose, Torbica je iza sebe ostavio oproštajno pismo.

Zagrebačko kazalište mladih je povodom tragične smrti mladog reditelja otkazalo predstavu rečima:"Dragi gledatelji, zbog smrti dragog kolege i prijatelja kazališta otkazuje se večerašnja izvedba predstave Eichmann u Jeruzalemu".

Šok i tugu povodom iznenadne smrti prijatelja i kolege, nisu mogli da sakriju ni brojni glumci, reditelji, prijatelji...

Internet se od sinoć usijao od brojnih izjava tuge, šoka, neverice i bola brojnih poštovalaca, kolega i saradnika, koji su se opraštali od talentovanog reditelja dirljivim i emotivnim porukama.

"Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju", navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja. 'Hinkeman', 'Carstvo mraka', 'Mizantrop', 'Tartif', 'Tit Andronik', 'Bakhe', 'Krvave svadbe', neki su od naslova po kojima ćemo ga pamtiti, a pamtićemo ga i po nečem mnogo većem. Po snazi i strasti da usadi ljubav prema pozorištu i životu, u srca svih nas koji smo ga upoznali", navodi se u saopštenju porodice i prijatelja Torbice.

Vreme i mesto sahrane biće nakanadno objavljeni, a mi možemo samo da kažemo – Mirno spavaj, Vuče...

(Stil.kurir.rs/Maša Petković)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs