NAJDUBLJA TUGA PRETOČENA U PESMU

Najgorče suze Erika Kleptona, koje lede krv u žilama: Da li ćeš znati moje ime ako te sretnem u raju? (FOTO/VIDEO)

Da li ćeš znao moje ime ako te sretnem u raju? Da li bi bilo isto, ako bih te sreo u raju...? Reči su jedne najpoznatijih balada na svetu iza koje stoji najtužnija životna priča i događaj od koga se srce ledi i puca po šavovima.

Vip priča
18:59h Autor:
Najgorče suze Erika Kleptona, koje lede krv u žilama: Da li ćeš znati moje ime ako te sretnem u raju? (FOTO/VIDEO)
Foto: Reuters

Verovatno da ne postoji osoba koja nije bar jednom čula Kleptonovu baladu"Tears in Heaven"(Suze na nebu). Emocionalanu baladu koju zna gotovo ceo svet, slavni muzičar je objavio još 1991. godine. Pesma je poslatala preko noći planetarno popularna, a našla se među Top 10 najslušanjijuh u čak 20 zemalja. Osvojila je nagradu Gremi za pesmu godine i album godine, kao i za najboljeg muškog izvođača. Sjano, rekli biste, zar ne? San svakog muzičkog autora i kompozitotora, ali to ni izbliza nije bi slučaj. Jer se iza "Suza na nebu" krije tuga i nesreća koja je najgora noćna mora i iskonski strah svakog roditelja.

Iako je doživela internaconalni uspeh, kao i na mnoge druge balade, i na "Suze" je utiacao je tužan događaj iz života autora. Za Kleptona ova pesma je zapravo bila način da iz sebe izbaci svu bol i patnju koju je osećao nakon tragične smrti svog četvorogodišnjeg sina Konora. Pesma kojia opisuje dubok i nenadoknadiv gubitak, tešku bol u i neopisivi razdor u duši roditelja koji je izgubio ono najvažnije u životu – dete, dobija sasvim novu dimenziju kada je slušate znajući kome je posvećena.

Klepton se nakon smrti sina potpuno distancirao od sveta i digao ruke od sebe

Tog tragičnog jutra 20. Marta 1991. Konor se igrao u stanu u kome je živeo sa svojom majkom, italijanskom glumicom Lori del Santo. Dečak je pao sa 53. nebodera, kroz prozor koji je slučano ostao otvoren nakon radova koji su majstori prethodno izvodili. Erik Klepton bio je u tom trnutku u hotelu par stotina metara dalje, planirajući da pokupi Konora i odvede ga u zoološki vrt u Central parku.

"Kada sam primio poziv spremao sam se da napustim hotelsku sobu i odem po njega i odvedem ga na ručak i u zoološki vrt. Sa druge strane žice je bila Lori i bila je histerična. Ponavljala je "on je mrtav, on je mrtav...", a ja nisam mogao da nateram sebe da poverujem u to, izjavio je Klepton 1992 u intervjuu za Britiš Džrnl.

Muzičar je dodao da se tog trenutka kada je primio vesti skamenio i zatvorio kao školjka. U tom stanju magnovenja, seća se da je potrčao iz hotela prema stanu gde je zatekao ambulantna kola i vatrogasve. Kada je ušao u stan zatekao je pripadnike službe prve pomoći i seća se osećaja kao da se sve to ne dešava njemu.

foto: Profimedia

"Imao sam osećaj tog trenutka kao da sam ušetao u nečiji tuđi život i i dan danas se osećam tako."

Konorova sahrana, kojoj su prisustvovali i Lori i Erik održana je dva dana kasnije u Ripliju u Engleskoj, a samo par dana pre 46. rođendana slavnog umetnika.

Konor mi je pomogao da ostanem trezan

Muzičar je opisao vezu sa svojim sinom kao veoma blisku, kakvu nikada u životu nije ostvario ni sa kim do tada. Konoru je pripisao zaslugu za to što je odlučio da zauvek ostavi alkohol i ostane trezan.

Klepton je do kraja 70-tih uspeo da se otarasi zavisnosti od heroina, ali heroin je zamenio kokainom i alkoholom. Upravo Konorovo rođenje 1986. ohrabrilo je pevača da se skine sa droge i alkohola i bude najbolja moguća verzija sebe za svog sina – što mu je i uspelo.

"Zaista sam to uradio za Konora. Jer, bez obzira na to kakva sam ja vrsta čoveka, uvideo sam da takav ne mogu da stanem pred svoje dete. Nisam mogao da podnesem ideju da Konor stasa dovoljno i formira o meni sliku kao o čoveku kakav sam tada bio", napisao je Klepton u svojim memoarima "Klepton: Autobiografija" 2007. godine.

Erik sa sinom Konorom
Erik sa sinom Konoromfoto: Profimedia

Uprkos tragediji koja ga je zadesila, Klepton je u čast svog sina ostao čist i nije se vratio starim navikama, iako se borio sa dubokom tugom i depresijom.

Takođe, Konorova smrt navela ga je da ostvari bližu vezu sa svojom ćerkom Rut Keli Klepton, koja je rođena samo godinu dana pre Konora, a dobio je iz jedne od prethodnih veza.

"Bilo je divno uspostavititi odnos sa Keli i biti ponovo u društvu deteta", ispričao je pevača u svojim memoarima.

"Kada se sada osvrnem, shvatam koliko je dubok uticaj Keli imala na to da ostanem na nogama, budem dobro i prebrodim sve što se desilo. Njeno prisustvo u mom životu bio je presudno za moj oporavak", reči su kojima je slavni muzičar opisao odnos sa ćerkom, nakon smrti sina.

(Stil.kurur.rs/Maša Petković)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs