PRAVILNA ISHRANA

Predstavljaju pravu opasnost po zdravlje: Ove namirnice nikako ne smete da kombinujete!

Kako bi probavni sistem radio kao sat izbegavajte da ove namirnice jedete u isto vreme

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Ovako iskombinovana hrana može da izazove probavne tegobe, a posebno bi osobe sa osetljivim stomakom trebalo da ih izbegavaju. Ukoliko unosite ovu kombinaciju hrane duži period postoji moućnost javljanja hroničnih tegoba sa probavom.

 

Voće sa ostalom hranom

 

Voće je najbolji izvor vitamina i antioksidanata, ali ono sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu, pa to dovodi do usporavanja varenja druge hrane. Pored toga voće uzrokuje i nadimanje. Da bi ste izbegli negativan uticaj voća najbolje ga je konzumirati na prazan želudac.

 

Meso, riba i mlečni proizvodi

 

Još jedna kombinacija koja je često prisutna na ovdašnjim trpezama. Ono što je ovde loše je to što ova kombinacija vrlo loše utiče na sistem za varenje. Ako želite da telo iskoristi sve hranljive sastojke iz mesa i mlečnih proizvoda, onda je najbolje iste jesti odvojeno.

 

Dakle meso treba jesti u kombinaciji sa povrćem. Takođe važi i za mlečne proizvode poput sira, kajmaka, pavlake. Ove namirnice je najbolje konzumirati sa povrćem.

Meso i krompir

 

Ovo je već tipična kombinacija na ovim prostorima koja se nikako ne preporučuje. Proteini iz mesa se vare u želucu, dok se skrob iz krompira vari u tankom crevu. Dokazano je da ova kombinacija usporava metabolizam, što za posledicu ima ubrzano gojenje.

 

Mleko i bilo šta drugo

 

Mnogima je teško da prihvate činjenicu da je mleko obrok sam za sebe i da ga ne treba mešati sa drugim namirnicama. Razlog ovome je što je varenje mleka vrlo složeno. Jedina preporučljiva stvar koju možete kombinovati sa mlekom jeste med, jer zajedno mogu povoljno da deluju na mikrobe.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs