Dobro je znati

Hlađenjem gube svežinu i aromu: Ove namirnice nikako ne biste smeli da čuvate u frižideru!

Nekim namirnicama najviše odgovara sobna temperatura

Fitnes & Nutricija
Autor:
Hlađenjem gube svežinu i aromu: Ove namirnice nikako ne biste smeli da čuvate u frižideru!
Foto: Shutterstock

Frižider je prva pomisao kada je čuvanje namirnica u pitanju. Međutim, neke namirnice ne biste smeli da čuvate na taj način.

Bez frižidera ne bismo mogli zadržimo svežinu mesa, mlečnih proizvoda i još mnogo drugih, ali određene namirnice u frižideru gube svežinu, aromu i menjaju teksturu.

Frižideri u mnogome olakšavaju postupak čuvnja hrane, ali ispostavilo se da postoje određene namirnice koje u njemu zapravo gube svežinu.

Ovim namirnicama najviše pogoduje sobna temperatura:

Krompir

Najbolje mesto za čuvanje krompira je hladno i tamno mesto, ali je frižider previše hladno mesto. Hladnoća razgrađuje skrob, stvarajući teksturu koju nije neprijatno jesti. Takođe, skrob počne da ase pretvara u šećer na niskim temepraturama, što dodatno utiče na ukus.

Crni luk

Luk će se brže pokvariti u frižideru nego na sobnoj tempearuri. Počeće da buđa vrlo brzo, kada je u ljusci. Oljušteni luk je najbolje ipak držati u frižideru. Najbolje je skladištiti luk na sobnoj temperaturi, ali ga čuvajte od direktne sunčeve svetlosti.

Podmladite lice bez odlaska kod hirurga: Ova prirodna formula će vas oduševiti!

Beli luk

On gubi aromu ako se čuva u frižideru. Da biste održali taj oštar ukus, čuvajte ga u hladnoj i suvoj posudi sa malo ventilacije. Papirna kesa je odličan primer.

Dinja

Najukusnije su kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Neka istraživanja čak tvrde da će hlađenje dinje brže razgraditi sadržaj antioksidanata.

Med

Ukoliko med čuvate u frižideru, on će se kristalizovati i postati gust da ga je gotovo nemoguće jesti. Rok trajanja medu je jako dug sve dok se čuva na sobnoj temperaturi.

Hleb

Hleb je generalno brzo kvarljiva namirnica. Mnogi hleb odlažu u frižider kakobi sprečili nastanak buđ i u tom smisli je dobra odkuka, ali hlađenje takođe i suši hleb, pa on postane i suviše tvrd.

Orašasti plodovi

Hlađenjem, orašasti plodovi, gube svoj ukus. Oni pokupe mirise i arome druge hrane koja se nađe u frižideru. Najbolje ih je skladištiti u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Vežba od koje se telo preporodi za 10 dana: Zadnjica se zateže, bolovi u leđima nestaju! (FOTO)

Kafa

Hlađenjem kafe ili bilo kog mlevenog proizvoda, prouzrokovaćete nakupljanje vlage što će znatno uticati na ukus i sam kvalitet namirnice.

Paradajz

Niske temperature isušuju paradajz i čini njegovu teksturu brašnastom.

Jabuke

Hlađenje obično uništava njihovu hrskavost.

Koštunjavo voće

Koštunjavo voće poput šljiva, breskvi i nektarina najbolje sazrijeva na sobnoj temperaturi. Idealno je čuvati ih u papirnoj kesi.

Zaboravite na skupe kreme: 5 prirodnih načina za uklanjanje bora!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs