olakšajte sebi i uživajte u kuvanom pasulju

Fantastičan trik koji smanjuje nadutost i gasove: Evo šta treba da uradite kada kuvate pasulj!

Pasulj je zdrava namirnica koja može da se sprema na sto načina, ali je težak za varenje i može da vam napravi problem sa nadutošću

Nutricija 27.02.2019. - 10:14h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Pasulj je jedna od najkorisnijihnamirnica jer je zdrava, a pritom se lako priprema.


Pasulj je izvor prehrambenih vlakana, proteina, belančevina, folne kiseline, magnezijuma i gvožđa.

 

Odličan je kod smanjenja holesterola i pomaže kod boljeg rada mišića i nervnog sistema.


Međutim, mnogi izbegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova.

 

Ali, postoji jedan trik uz pomoć kojeg ćete moći slobodno da ga jedete bez bojazni.

 

5 stvari koje morate da izbegavate ako imate zatvor: Spečite nadutost i nesnosan bol!

foto: Shutterstock


Verovatno ste se nekada zapitali zašto vaše majke i bake ostavljaju pasulj tokom noći dao odstoji u vodi. Verujte, imaju i te kako dobar razlog za to.


Nadutost je posledica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance koje zovemo neprobavljivi šećeri odnosno ogliosaharidi.

 

Procesom namakanja pasulja dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda  baci, a pasulj počne da se kuva , udeo ogliosaharida je daleko manji. Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intezitet.  

 

Zašto ne smete da pijete vodu tokom jela: Krivac za nadutost i loše varenje!

foto: Profimedia

Kako biste smanjili taj problem u telu nakon konzumiranja bitno je da uradite sledeće.

 

  •  Za vreme kuvanja pasulja u vodu dodajte lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir.

 

Kuru fasulje: Tradicionalni čorbast pasulj na turski način! (RECEPT)

 

(Stil.kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...