Sa ili bez mesa

Kuru fasulje: Tradicionalni čorbast pasulj na turski način! (RECEPT)

Za čorbast pasulj Turci koriste "kuru fasulye" - "suvi" pasulj, kod nas poznat po imenu "beli pasulj"

Recepti
Autor:
Kuru fasulje: Tradicionalni čorbast pasulj na turski način! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

400 gr pasulja

200 gr mesa (piletine ili jagnjetine)

1-2 glavice crnog luka

1 zelena paprika šilja (po želji)

2 kašike paradajz-pirea

ulje

so, biber, tucana paprika

Priprema:

Potopite pasulj preko noći. Kuvajte ga koliko je potrebno da omekša, ali da ne bude potpuno kuvan. Ostavite da vri na tihoj vatri dok ne pripremite druge sastojke, piše Lepa&Srećna.

Luk očistite, naseckajte na kockice, prodinstajte ga kratko u tiganju i dodajte meso iseckano na kockice. Upržite na tišoj vatri dok ne uhvati koricu, pa dodajte paradajz-pire i sipajte u pasulj.

Dodajte još vode po potrebi, kao i začine po ukusu. Možete posuti peršunom po želji, a servira se najčešće preko pilava. Kao salata se često služi turšija, a postoji običaj da se uz pasulj jede sirovi crni luk sa malo soli.

Napomena: Čorbast pasulj na turski način - kuru fasulje - možete pripremiti i bez mesa. Takođe, možete koristiti i konzervirani pasulj - ocedite i operite ga pre upotrebe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs