Obratite pažnju

Zašto ne smete da pijete vodu tokom jela: Krivac za nadutost i loše varenje!

Ispijanje vode tokom jela može učiniti više štete nego koristi, otkriva nutricionista
Fitnes & Nutricija
22:28h Autor:
Zašto ne smete da pijete vodu tokom jela: Krivac za nadutost i loše varenje!
Foto: Shutterstock

Zašto nije dobro piti vodu tokom jela? Nutricionistkinja Robin Jukilis u svojoj knjizi Go With Your Gut tvrdi da ta navika šteti probavi i apsorpciji hranljivih materija u organizmu.

Ona preporučuje da se voda ne pije pola sata pre i sat vremena posle jela. Ako baš morate da pijete vodu tokom jela kako biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje. U suprotnom, odnosno ako popijete tokom jela veću količinu vode odjednom, može doći do razređivanja rezervi hlorovodične kiseline u želucu, koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

"Ispijanje vode tokom jela može učiniti više štete nego koristi. Prevelika količina tečnosti tokom jela može da uzrokuje nadutost, probleme sa probavom i spreči pravilnu apsorpciju hranljivih materija", potvrđuje nutricionistkinja Ali Miler.

Idealna pH vrednost u želucu iznosi 1 do 2, i takav nivo kiselosti pomaže u razgradnji belančevina, podstiče otpuštanje probavnih enzima, pomaže u apsorpciji vitamina poput B12 i u pretvaranju hrane u tečno stanje, što olakšava probavu,objašnjava Miler. Kada pijete vodu tokom jela, taj ceo proces se usporava i dolazi do nadutosti i lošeg varenja.

Zašto ne treba da pijete 2 litre vode dnevno: Doktor upozorava na opasan kontraefekat!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kada je onda najbolje piti vodu? Za zdravu probavu tokom jela popijte najviše dva decilitra vode, i to u malim gutljajima. Tokom ostatka dana vodu pijte između obroka, što će vam pomoći da oterajte lažnu glad koju osećate kada ste zapravo dehidrirani.

Ako želite da učinite još nešto dobro za svoju probavu, usvojite i ove navike:

- Više žvaćite hranu

- Jedite kada ste opušteni

-Konzumirajte više gorkih namirnica (npr. senf) i kiselih namirnica (sirće)

"Ove navike stimulišu žuč i protok enzima, pa tako stvaraju idealne uslove za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranljivih materija", zaključuje Miler.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs