Treba da znate

Šta su zapravo upale u organizmu: Telo pomoću njih pokreće isceljenje, šećer ih pogoršava, a ove namirnice sprečavaju!

Spoljašnji znakovi unutrašnje vatre

Medicina
Autor:
Šta su zapravo upale u organizmu: Telo pomoću njih pokreće isceljenje, šećer ih pogoršava, a ove namirnice sprečavaju!
Foto: Shutterstock

Mnogi lekari koji se bave prirodnim metodama lečenja kažu da su crvene mrlje, bubuljice i akne na koži samo spoljašnji znak unutrašnje vatre, odnosno upale. I istraživanja su, osim toga, potvrdila snažnu vezu između psorijaze i upalnih stanja koja se manifestuju unutar organizma.

Iritacije oka mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vetrom, predugim korišćenjem kompjutera ili raznim povredama. Simptomi poput curenja, crvenila i peckanja oka trebalo bi da traju kratko i stanje oka ne bi smelo da se pogoršava. Ali, ako crvenilo postaje sve izraženije i prate ga otok i bolovi, to može da bude pokazatelj upale. Najčešća upala oka je konjunktivitis.

Zeleno i riba

Kod prevencije ili smanjenja upala preporučuju se namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline - riba i morski plodovi, maslinovo ulje, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće, kao i grožđe.

Prevencija

Rafinisani šećeri i masnoće okidači su upala koje mogu da izazovu hronične bolesti, a spas je u ribi, povrću, voću...

Riba

Riba, posebno plava riba (tuna, losos, skuša, sardele i inćuni), izuzetno je bogata omega-3 masnim kiselinama i dokazano štiti od Alchajmerove bolesti, bolesti srca, moždanog udara i raka. Plava riba sadrži i široki spektar vitamina B, koji je posebno koristan kod velike izloženosti stresu.

Laneno seme

Naučno je dokazano da redovno uzimanje lanenih semenki, između ostalog, pomaže u smanjuju naslaga u arterijama i upalama koje uzrokuju gubitak elastičnosti krvnih sudova. Novija istraživanja upućuju na to da slično delovanje imaju i čia semenke.

Šta ste sve uneli u organizam sa svakim zrnom grožđa: Obavezno pročitajte!

foto: Profimedia

Tamnozeleno lisnato povrće

Spanać, blitva, kelj i zelena salata bogati su vitaminom K, koji je vrlo važan za borbu protiv upala. U to se ubrajaju i kelj i brokoli, koji su bogati sulforafanom, antioksidansom koji smanjuje nivo citokina, koji pokreće upalne procese u organizmu.

Luk

Beli luk deluje kao antibiotik, ima antikancerogena i protivupalna svojstva, a i suzbija gljivice i pojedine viruse. Na sličan način deluje i crni luk, a u oba slučaja kuvanjem se samo pojačavaju njihova antioksidativna svojstva. Ukratko, dodajte ga što češće u kuvana jela.

Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline, kupine, ribizla i brusnica izuzetno su korisni protiv upala. Sadrže visok nivo mangana, koji se smatra ključnim antioksidativnim mineralom i odličan su izvor vitamina C, koji se smatra glavnim antioksidativnim vitaminom. I antocijanini i flavonoli koje to voće sadrži imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

Crno grožđe

Sadrži antocijanine, koji smanjuju upale. Osim toga, nekoliko biljnih jedinjenja koje grožđe sadrži, među kojima je i polifenol resveratrol, mogu da smanje upale i deluju preventivno protiv srčanih bolesti i dijabetesa. Ali, sadrži ga prvenstveno crno grožđe, jednako kao i tamno bobičasto voće.

Maslinovo ulje

Studije koje su pratile efekat mediteranske ishrane, u kojoj se koristi maslinovo ulje, kod ispitanika koji su konzumirali 50 ml tog ulja dnevno pokazale su značajno smanjenje upalnih markera. Efekat oleokantala, antioksidansa koji to ulje sadrži, može se uporediti s antiupalnim lekovima.

Rajsko voće Mediterana: Smanjuje krvni pritisak, pomaže pri mršavljenju, sadrži bogatstvo vitamina i minerala!

foto: Shutterstock

Avokado

Bogat je kalijumom, magnezijumom, biljnim vlaknima i mononezasićenim mastima zdravim za srce. Sadrži i karotenoide i tokoferole koji se povezuju s manjim rizikom od raka.

Probiotici

Potpomažu dobru probavu i osiguravaju zdravu floru u želucu i crevima, pa probavni sistem bolje radi i ne može da dođe do upalnih procesa.

Zeleni čaj

Dokazano je da smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka, Alchajmerove bolesti i mnogih drugih. Povoljno delovanje čaja podstiče supstanca skraćeno nazvana EGCG, koja inhibira proizvodnju proinflamatornih citokina i oštećenje masnih kiselina u ćelijama organizma.

Višnje i trešnje

Bogate su antioksidansima, među kojima su antocijanini i katehini, značajni za prevenciju i borbu protiv upala. U jednom istraživanju ispitanici su jeli 280 g trešanja na dan tokom mesec dana - nivo CPR (inflamatornog markera) smanjila se i ostala takva 28 dana nakon što su prestali da jedu trešnje.

Kakao i crna čokolada

Čokolada s najmanje 70 odsto kakaa ima visok udeo antioksidanasa koji mogu da smanje upale. Glavni među njima su flavonoli, koji smanjuju rizik od niza bolesti povezanih s upalama.

Paradajz

Sadrži mnogo vitamina C, kalijuma i likopena koji imaju antiupalno delovanje. Istraživanja pokazuju da i sok od paradajza može značajno da smanji sklonost upalama kod ljudi s povišenom telesnom težinom.

Paradajz za zimnicu: Kuvani sok koji će vam čuvati zdravlje do proleća! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Posebno bademi i lešnici, sadrže zdrave masti koje deluju protivupalno i pogoduju zdravlju krvnih sudova. Bademi su posebno bogati salicinom, protivupalnom aktivnom materijom koja deluje protiv bolova, pa ga mnogi nazivaju i prirodnim aspirinom.

Atipični znakovi hroničnih upala:

- Nervoza

- Depresija

- Razne alergije

- Krvarenje i bolesti desni

- Uznemirenost, smušenost

- Erektilna disfunkcija

- Povišen holesterol

Doručkujte ovako i skinućete 13 kilograma: Ova caka uspeva svima, ne može da omane!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs