Treba da znate

Šta su zapravo upale u organizmu: Telo pomoću njih pokreće isceljenje, šećer ih pogoršava, a ove namirnice sprečavaju!

Spoljašnji znakovi unutrašnje vatre

Medicina
Autor:
Šta su zapravo upale u organizmu: Telo pomoću njih pokreće isceljenje, šećer ih pogoršava, a ove namirnice sprečavaju!
Foto: Shutterstock

Funkcija upale u organizmu je podsticanjeimunog sistema na reakciju kako bi se pokrenulo isceljenje.

Na primer, kad se negde udarite, podstiče se proizvodnja belih krvnih zrnaca, koja "lociraju" upalu i kreću u borbu s njom, štiteći tako povređeni deo tela. Takva upala prolazi već nakon tri dana i ne treba je posebno lečiti.

Neke upale se javljaju kao reakcija na određenu promenu u organizmu, koju istovremeno prati i infekcija, poput upala zuba, sinusa, bešike... Većina njih ima konkretan uzrok, najčešće bakterije. Leče se antibioticima i ne izazivaju trajnije posledice, iako se mogu učestalo ponavljati.

Ali, najveći problem su takozvane tinjajuće upale, blagih ili zavaravajućih simptoma. Prisutne su stalno i to kod većine ljudi. Njih osećamo kroz simptome poput pogoršanja u čistoći i izgledu kože, bolova u vratu, manjka energije, probavnih tegoba, glavobolje ili lošeg raspoloženja, a najgore je to što se te upale često ne leče, ili se leče neadekvatno. Razlog tome je to što ih zapravo ili nismo svesni ili nam krvna slika pokazuje da je "sve u redu". Pročitajte i Tumačenje krvne slike: Šta znače sve one skraćenice i na šta njihove vrednosti upućuju!

One mogu da traju i duže od šest meseci i tako prerastu u hronični oblik. Stručnjaci objašnjavaju da kod hronične upale koja traje dugo imuni sistem proizvodi višak nepotrebnih belih krvnih zrnaca i citokina, koji dugo ostaju u krvotoku. Kako trajna imunološka reakcija nije normalno stanje organizma, oni nakraju napadaju ostale ćelije tela i tako "otvaraju" mesto za nastanak bolesti.

Novija istraživanja ukazuju na to da se hronična upala povezuje i s visokim pritiskom, povišenim holesterolom, nekim vrstama raka, bolestima pluća, artritisom, dijabetesom, erektilnom disfunkcijom, pa i Alchajmerom. Hroničnim upalama pogoduju sedelački tip posla, stres, nedostatak sna, pušenje, prekomeran unos alkohola i izloženost otrovima iz okoline, ali i loše navike u ishrani.

Čini čuda za vaš organizam: Evo kako da uz pomoć cimeta smršate očas posla!

foto: Shutterstock

Takođe, neke namirnice mogu da budu "okidači" za pojavu upale, dok neke deluju preventivno, kao lek.

"Kako bismo sprečili upalne procese u organizmu, treba izbegavati brzu hranu, mesne prerađevine, gotova i polugotova jela, pa i neke vrste zamrznutih jela, kao i prekomeran unos rafinisanog šećera i loših masti kroz slatkiše i slane grickalice. Takva hrana sadrži razne vrste kukuruznih sirupa, kukuruzno ulje i kukuruzni skrob, koji se dodaju zbog pojačavanja ukusa i produžavanja roka trajanja. Ali, ti dodaci naglo podižu nivo šećera u krvi, što dovodi do povećane proizvodnje insulina i može da izazove upalne procese", objašnjava nutricionista Sandra Marić Bulat za 24sata.hr.

Ako se pitate koji su to znakovi upale u telu - odgovor je jednostavan. Što je veći "masni pojas" oko struka ili viši nivo šećera u krvi, to je veći rizik od upala, pa tako i od hroničnih bolesti. Tu su i bol u mišićima i umor od ranog jutra, kao i otežano mokrenje i iritacija očiju, zapravo svi oni simptomi koji mnoge svakodnevno muče.

Što su ovi simptomi dugotrajniji, mogućnost tinjajuće upale u organizmu je veća.

Jedan od najčešćih simptoma upale je vidljiv kao "rezervna guma" oko struka. Masne ćelije podstiču stvaranje hemikalija koje pogoduju razvoju upale. Što više masnoće oko stomaka imate, to je veći rizik od hroničnih upala. Štaviše, stručnjaci za kardiovaskularne bolesti "šlauf" oko struka smatraju glavnim "leglom" upala koje dovodi do brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Na upalu upućuje i visok nivo šećera u krvi, koji povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv. To, sa druge strane, povećava nivo destruktivnih molekula koje se nazivaju "age" molekuli i povezuju se s bržim starenjem organizma. Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u ishrani, zbog kojega slabi kolagen, pa dobijamo bore i podočnjake.

Mučite muku sa štitnom žlezdom? Sa ovom hranom tiroida radi kao sat!

foto: Profimedia

Ti molekuli otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u telu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog porekla. Prženjem ili pečenjem namirnica na ulju, kao i pasterizacijom, dimljenjem, jedenjem crvenog mesa, brze hrane, trans masti i veštačkih zaslađivača dodatno se povećava njihov broj.

Ako vas muče probavni problemi, gasovi, proliv, nadutost ili zatvor, imajte na umu da oni mogu da proizađu iz upaljenog, preterano propusnog creva koje omogućava otrovima iz organizma da izađu u krvotok. To je jedan od najčešćih i vrlo raširenih uzroka širenja upalnih procesa u telo. Isto tako, mučnina, žgaravica i bol u predelu stomaka ne moraju da nastanu zbog loše ishrane, stresa, lekova ili viroze, već mogu da ukazuju na neki upalni proces.

Reč je o gastritisu - upali sluzokože želuca, koja, ako se ne leči, može da postane vrlo bolna. Ako osećate spomenute promene, potražite pomoć lekara opšte prakse.

Bol u mišićima i zglobovima normalna je pojava nakon treninga ili neke teže fizičke aktivnosti, ali ako traju duže vreme ili se javljaju bez nekog posebnog razloga, i to može da bude znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu da upućuju na upalu nerava ili neku reumatsku bolest, a učestali bolovi u zglobovima mogu da budu pokazatelj artritisa - upale zglobova.

Ćelije zahvaćene upalom su bolesne i ne mogu da proizvode energiju, koja je čoveku potrebna da bi normalno funkcionisao. Kao rezultat toga javlja se osećaj teškog umora i iscrpljenosti već od ranog jutra, čak i ako ste prošle noći dovoljno spavali i trebalo bi da ste odmorni i osnaženi nakon sna.

Osećaj kao da morate da mokrite, iako to ne uspevate, ili mokrite otežano, uz bol i pritisak, najčešći su znakovi upale bešike. Ti simptomi su pokazatelj ozbiljnog upalnog procesa, koji ne biste smeli da ignorišete, jer ako se ne leči, upala bešike može da izazoveupalu bubrega i zahvati i druge organe.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs