magični začin

Čini čuda za vaš organizam: Evo kako da uz pomoć cimeta smršate očas posla!

Cimet nije samo ukusni dodatak jelima, već ubrzava i mršavljenje

Lepi & Zdravi 10.09.2018. - 09:34h Autor: Stil/24.Hr
Foto: Profimedia

Cimet kao jedan od najstarijih začina odličan je za pripremu poslastica, a pored toga što je ukusan i zdrav, on pomaže i u mršavljenju.

 

Upotrebom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti uspešno topljenje masnih naslaga. Takođe, cimet pomaže kod loše probave te utiče na smanjenje triglicerida i lošeg holesterola u krvi, pokazale su studije.


Tokom dijete sa cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji se dodaje kašika cimeta.

 

Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu kašiku cimeta, skuvanu u pola litre vode. Skuvani napitak  držite poklopljen da odstoji pola sata, a pijte ga ujutro na prazan želudac.

 

Iako se najčešće koristi u pripremi poslastica, cimet je takođe ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Kombinujte ih s cimetom te poslužite uz pirinač.

 

Cimet može baš sve: Posvetljuje kosu, tera insekte, leči depresiju, ali samo ako se ovako koristi!

foto: Shutterstock

Izrendanu šargarepu i narezani krastavac prelijte prelivom od limunovovog soka, cimeta,đumbira, meda, maslinovog ulja i bibera.

 

Ova  kombinacija, u koju možete dodati  i vodom natopljeno grožđe i listiće badema, poslužiće kao ukusan i neobičan međuobrok.

 

Med i cimet pomažu mršavljenju

 

Možete smršati i uz  kombinaciju meda i cimeta.

 

Pomešajte kašiku  meda sa pola kašike cimeta. Mešavinu prokuvajte u količini vode koja odgovara jednoj šoljici. Napitak sipajte i podelite u dve polovine od kojih prvu popijte ujutro - pola sata pre doručka, a drugu pola sata pre odlaska na spavanje. Već sam dodatak napitka jelovniku podstiče mršavljenje, tvrde stručnjaci.

 

Primer jelovnika:

 

Doručak: ovsene pahuljice sa medom i cimetom

Užina: integralni keks sa cimetom

Ručak: testenina sa kravljim sirom, salata

Užina: jogurt sa cimetom

Večera: dinstana piletina sa povrćem i salatom

 

Letnja salata za mršavljenje: Zasitna, ukusna, lako se sprema! (RECEPT)

foto: Profimedia

Par saveta:

Cimet je odličan izvor magnezijuma, gvožđa, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovnim konzumiranjem tokom zimskih meseci povećaćete otpornost organizma.

 

Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripa, kao i ako želite da skinete višak kilograma.

 

U slučaju prehlade napravite mešavinu - skuvajte pola litre vode te u nju dodajte cimet i nekoliko karanfila, pa krčkajte tri minuta. Dodajte limun i med pa popijte pola šoljice na svaka četiri sata.

 

Ovakva svakodnevna kombinacija uspešno reguliše nivo šećera, ubrzava metabolizam, stvara osećaj sitosti i tako smanjuje kilograme. Deluje povoljno na probavu -reguliše je i smanjuje nadutost, što su česti problemi tokom mršavljenja.

 

Odlična je kombinacija i tokom vežbanja jer osigurava ravnomeran dotok energije na duži period, daje energiju te smanjuje bol i napetost u mišićima.

 

Cimet je najbolje što možete da konzumirate ove zime: Evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...