Lek za sve

Cimet može baš sve: Posvetljuje kosu, tera insekte, leči depresiju, ali samo ako se ovako koristi!

Osim što je ukusan i zdrav, cimet vam može pomoći i u domaćinstvu. Evo kako je najbolje da ga koristite kako biste se rešili ovih svakodnevnih problema

Fitnes & Nutricija
13:04h Autor:
Cimet može baš sve: Posvetljuje kosu, tera insekte, leči depresiju, ali samo ako se ovako koristi!
Foto: Shutterstock

Posvetljivanje kose

Osim što će kosa postati svetlija, biće i mekanija i sjajnija, a i mirisaće predivno. Ova metoda posvetljivanja namenjena je svetlo smeđoj i plavoj kosi, a rezultati su tada najbolji - kosa je svetlija dve do tri nijanse. Takođe, bolji je izbor od klasičnih farbi jer ne oštećuje kosu.

Cimet će posvetleti i kosu tamnije boje, ali tada tretman treba ponoviti više puta. Ponekad rezultat i izostane, a to zavisi od strukture vlasi i boje, prenosi Atma.

Recept za masku od cimeta, količina za dugu kosu:

Sastojci:

3 kašike cimeta

3 kašike meda

5 kašike balzama za kosu

Postupak:

Pomešajte med i cimet da se dobro povežu pa u tu smesu dodajte balzam. Maska se nanosi na čistu, osušenu kosu. Ako želite efekat pramonova, tada kosu podelite pa smesu nanesite samo na spoljni deo kose - u tom slučaju boja će posvetleti kao da ste bili na moru i suncu.

Pazite da vam smesa ne ostane na licu i ne utrljavajte je u teme, da ne bi došlo do iritacije kože.

Nakon nanošenja maske, kosu umotajte folijom pa peškirom kako bi bilo toplo. Peškir sklonite posle pola sata, a maska pod pod neka ostane na glavi još 4 do 5sati. Na kraju isperite toplom vodom.

I ne zaboravite, ova maska je namenjena posvetljivanju prirodne boje kose, ne one koja je ofarbana.

Stavite pod jezik ova dva sastojka, probudićete se preporođeni: Rešite se depresije, krvnog pritiska i apetita! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Cimet pomaže kod mnogih tegoba

*Napomena: Cejlonski cimet je puno efikasniji od klasičnog koji obično stavljamo u kolače.

Leči grip i želučane tegobe

Cimet uništava bakterije u crevima pa čak i one teže poput E. coli. Ako imate grip ili probleme sa želucem, prokuvajte kašičicu cejlonskog cimeta u šoljici i po vode - neka vri na laganoj vatri 15 do 25 minuta. Potom neka odstoji još 15-tak minuta, menjaće boju od bledo žute do zlatno crvene. Tu tečnost popijte.

Neutralizuje neprijatne mirise

Cimet ima topao, prijatan miris, a kako ubija bakterije, uništiće i one koje uzrokuju neprijatne mirise u vašem domu. Jednostavno stavite cimetovu koru u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata mirisi će nestati.

Ubrzava metabolizam

Želite da izgubite pokoji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili njime posuti tost, zobene pahuljice itd, odnosno, dobro ga je uzimati ujutro, prenosi Remedy Daily.

Leči bolesne desni i uklanja loš zadah

Kao što smo rekli, cimet ima dobra antibakterijska svojstva pa tako leči i bolesne desni, a uklanja i neprijatan zadah iz usta. Promućkajte u ustima smesu od dve kapi eteričnog ulja cimeta i kašiku kokosovog ulja.

Izbacite otrove iz tela za 1 dan: Čudotvorni jelovnik pomaže da se rešite velikih opasnosti!

foto: Thinkstock

Koristan je kod dijabetesa tipa 2

Cimet pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i povećava delovanje insulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju da dnevno pojedu 1 do 4 grama cimeta.

Odbija insekte

Miris cimeta insektima nije prijatan pa beže od nega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta ako ih pospete sa malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu kesicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

Pomaže kod depresije

Miris cimeta asocira na Božić, kolače i lepe uspomene. Uz to, naučno je dokazano kako je odličan u borbi protiv crevnih bakterija koje su povezane s depresijom. Prokuvajte ga u vodi i popijte kao čaj.

Leči gljivice na noktima

Onaj ko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško rešiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i uveče. Uz to, dobro je potopiti stopala u razređeno cimetovo ulje pomešano s gorkom soli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs