Svaka domaćica dok seče luk za ručak nailazi na problem jer čim uzme nož i luk u ruke, oči počnu užasno da suze.
Kada se jede sirov, uk ima ljut ukus, ali kuvanjem sumporna jedinjenja međusobno reaguju pri čemu nastaju specifične slatkasto - orašaste arome. Ipak, postoji mana u tim aromama koje potiču iz sumpornih supstanci kojima je luk bogat i iz kojih se oslobađa enzim koji iz sumpora proizvodi supstancu nalik sulfatnoj kiselini koja nadražuje oči. Tako je gotovo nemoguće da seckate luk, a da vas oči ne peckaju ili suze.
Crni i crveni luk čine čuda za štitnu žlezdu: Ruski lekar pronašao spas za obolele!
Evo jednostavnog trika koji će vam olakšati posao i rešiti vas suzenja očiju.
Prvi savet je da koristite oštar nož. Tupi nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima. Zatim luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.
Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.
Ne secite koren
Najviše sumpornih supstanci nalazi se u korenu luka, pa ga režite oko korena, ali ne i sami koren