može da oslabi sluh

Istraživanje koje je zabrinulo žene: Ovaj lek je krivac za gubitak sluha!

Žene koje piju brufen protiv bolova zabirnuće rezultati ovog istraživanja u Bostonu.

Medicina
10:36h Autor:
Foto: Profimedia

Neki od najpopularnijih lekova protiv bolova mogu kod žena da izazovu gubljenje sluha, pokazalo je istraživanje bolnice u Bostonu.


Istraživanje je raspolagalo sa podacima 55.000 žena i njihovim iskustvima sa učestalim korišćenjem aspirina, nesteroidnih protivupalnih lekova, među kojima se ističe brufen i acetaminofen.

 

Ispalo je da je kod onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile brufen ili acetaminofen, između devet i 10 posto njih gubile su sluh.

 

One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema.

 

Preplanuo ten bez mnogo muke: Pet načina da što brže oporavimo kožu od opekotina od sunca!

foto: Profimedia

Autori studije ističu da se posledice koje se navode, ne odnose na povremeno korišćenje tih analgetika, nego na učestalo, kad su žene njima nastojale da se reše hroničnog bola.

 

To nije jedina neželjena nuspojava. Studije pokazuju da se korišćenju tih lekova povećava rizik od srčanog udara, visokog pritiska i problema sa bubrezima.

 

Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih posmatranja rezultata može naslutiti da bi problem mogao da bude u direktnom uticaju na slušni aparat ili na posledicu poremećenog krvnog pritiska i visinu kiseonika u najosetljivijim delovima slušnog aparata.

 

Bole vas leđa: Verovali ili ne, lek se krije u hrani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...