Salmonela je infekcijska bolest koja zahvata crevni trakt, a bakterija salmonele najčešće živi u crevima ljudi i životinja. Životinje ne moraju da pokazuju nikakve znakove infekcije, a ljudi se najčešće zaraze konzumacijom zaražene hrane koja često nema nikakav neuobičajen miris ili izgled. Do zaraze može doći i putem kontakta s osobom koja je dirala zaraženu hranu.
Salmonela može da se uništi tako što je meso dovoljno pečeno ili skuvano, a do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica. Takođe, treba pripaziti na higijenu i prati ruke toplom vodom i sapunom pre pripreme hrane. Temperatura u frižideru ne bi trebalo da bude iznad 4 stepeni jer niske temperature zaustavljaju širenje bakterije, a sirovu hranu je dobro odvojiti od one spremne za konzumaciju.
Glavna razlika između trovanja hranom i stomačnog virusa: Ovo može da vam spasi život!
Najčešće zaražena hrana je sirovo meso, živina, mesne prerađevine, morski plodovi, sirova jaja, voće i povrće. Kod ljudi koji se zaraze salmonelom uobičajeni simptomi su mučnina i povraćanje, bol u stomaku, proliv, groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i krv u stolici.
Simptomi trovanja salmonelom obično se javljaju u roku od 72 sata od kontakta sa zaraženom hranom ili osobom, a tegobe obično traju od četiri do sedam dana.
Treba biti oprezan kada se zaraze deca i bebe jer oni dehidriraju brže nego odrasle osobe. Većina se oporavi za nekoliko dana bez posebnog tretmana, a lekarska pomoć je potrebna kod jačeg proliva zbog kojeg može doći do dehidracije, dok teži slučajevi mogu zahtevati hospitalizaciju. Ako salmonelu želite da lečite prirodnim putem pokušajte s kupinama, crnom ribizlom ili belim lukom, a pomažu i propolis i čaj od đumbira, dok bi na meniju trebalo da bude laganija hrana, poput supe i kuvanog povrća.
5 stvari koje nikako ne smete zaboraviti da uradite za svoje zdravlje: Posledice mogu biti fatalne!