Sačuvajte zdravlje

Nezdrava navika iz detinjstva: Zbog ovoga ćete da prestanete da ližete kašiku nakon spremanja kolača

Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proliv, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način da izbegnete salmonelu jeste termička obrada jaja
Fitnes & Nutricija
05:12h Autor:
Nezdrava navika iz detinjstva: Zbog ovoga ćete da prestanete da ližete kašiku nakon spremanja kolača
Foto: Shutterstock

Većina nas voli da poliže kašiku kada napravi smesu za kolač, ali koliko je to zaista opasno i može li zaista da nampozli od toga? Stručnjaci kažu da može, kao i od svake hrane u kojoj su sastojci sirova jaja - na primer mus od čokolade, razni prelivi i slično.

Smesa od sirovih jaja nosi rizik od salmonele, bakterije koja uzrokuje proliv, povraćanje i ostale ružne simptome. Jedini siguran način da izbegnete salmonelu jeste termička obrada jaja, pa su preporuke da se svako jaje pre konzumiranja obradi.

OVDE saznajte tri laka trika da proverite da li je jaje sveže.

Jaja treba da čuvate u frižideru na temperaturi nižoj od 4 stepena, a napuknuta treba odmah da bacite. Treba da ih kuvate dok i žumance i belance nisu gotovi, a za recepte koji sadrže jaja, ovu namirnicu bi trebalo da kuvate na temperaturi od 71°C.

Ostatke hrane bi odmah trebalo da vratite u frižider i trebalo bi da se izbegavaju sirova ili meko kuvana jaja, što posebno važi za decu i starije osobe. Prelivi poput onoga za Cezar salatu trebalo bi da budu pravljeni od pasterizovanih jaja, preporuke su Centra za bolesti i prevenciju.

Kako da pravilno podgrejete hranu saznajte OVDE.

Salmonelom možete da se zarazite konzumiranjem zagađenih namirnica životinjskog porekla – jaja, proizvoda od jaja, mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Kako ćete znati da li ste se zarazili? Bolest nakon inkubacije, koja traje od 12 do 24 sati, počinje naglo. Simptomi su groznica, temperatura (do 40 stepeni), glavobolja, bolovi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. Bolest može da potraje do nedelju dana, a uglavnom ne zahteva lečenje antibioticima.

OVDE pročitajte kako da na 5 načina iskoristite ljuske od jajeta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs