Obratite pažnju

5 stvari koje nikako ne smete zaboraviti da uradite za svoje zdravlje: Posledice mogu biti fatalne!

Nebrojeno puta kažemo sebi za razne stvari, a naročito kada je naše zdravlje u pitanju, ma sutra ću, evo sad ću ili ono čuveno - od ponedeljka

Medicina
21:51h Autor:
5 stvari koje nikako ne smete zaboraviti da uradite za svoje zdravlje: Posledice mogu biti fatalne!
Foto: Profimedia

Nije strašno ako ovo odlažemo u vezi sa sređivanjem ormara, čišćenjem špajza ili terase ili pak odlaskom u šoping.

Međutim, ovih 5 stvari ne smete zabraviti nikako, jer vas mogu koštati života.

1) Krvna slika i urin

Čak i za one koji imaju knjižicu, redovna analiza krvi predstavlja mučenje i takozvano "cimanje" jer iziskuje odlazak kod lekara, uzimanje uputa, zakazivanje, a onda jutarnji odlazak i čekanje, pa sve to onda opet po rezultate, analizu rezultata i tako. Niko ne voli toliko maltretiranje, a teško ćete se na ovaj korak odlučiti osim ako niste u stadijumu već neke viroze ili tegoba, a kao što znamo tada već bude i kasno.

Naravno, krvna slika ne služi samo da pokaže da se neki upalni proces dešava u našem organizmu. Postoje ozbiljnija i podmuklija stanja koja se uvuku u nas, a krvna slika može nekako da bude indikator u kom smeru raditi dalje analize. Setite se s vremena na vreme da proverite dakle za početak - krvnu sliku. Isto sve važi i za urin. Možemo tome dodati i stolicu, zapitajte se kad ste poslednji put to proveravali?

Prvi znak da imate kamen u bubregu: Idite hitno kod lekara ako vam se ovo dešava u toaletu!

foto: Shutterstock

2) Ginekolog / Urolog

Oh, koliko je ovo zapostavljen pregled, do te mere da se sprovode akcije podsećanja na to da jednom u 6 meseci ili makar godinu dana moramo obići ginekologa, odnosno urologa. Bolesti koje mogu da nas zadese variraju u širokom spektru. Tu su obične upale koje se leče kremicama i eventualno antibioticima, koje mogu biti tu čak i ako je nalaz sasvim uredan zapravo.

Međutim, u vremenu tolikih rizika, galopirajućih bolesti kao što su rak grlića materice, rak prostate, razne seksualno prenosive bolesti i bakteriološke infekcije, ne smemo se igrati sa time. Posebno poslednje dve stavke, koje od vas čine hodajuće izvore zaraze u slučaju pojačane promiskuitetnosti i češćih menjanja partnera predstavljaju faktor koji se mora uzeti u obzir, bilo da ste muškog ili ženskog pola. Neke bolesti se "pelcuju" i na javnim mestima, niko nije sasvim imun, a lečenje na vreme može biti brzo i jednostavno, dok nažalost, druga strana spektra podrazumeva neminovan i težak za izbeći fatalan ishod.

Ginekolog poručuje ženama: Ako vam muškarac kaže ovo o vagini, ostavite ga!

foto: Profimedia

3) Česte glavobolje

Ukoliko kao mnogi patite od glavobolja, uglavnom nema razloga za brigu. Međutim, učestale glavobolje, migrenični napadi i bolovi, posebno aurealnog tipa ili takozvane klaster (cluster) glavobolje mogu biti pokazatelj mnogo ozbiljnijih problema, od onih sa krvnim sudovima, do onih u samoj krvi, od kandidijaze do holesterola, pa i goreg. Ova stanja takođe mogu dovesti do depresije, što ne čudi jer pod takvim učestalim bolovima, kome je do bilo čega, realno?

Ne odlažite pregled kod neuropsihijatra. Pseudo-glavobolje se takođe javljaju uzročno posledično, pa je nekad i poseta psihijatru ili psihologu sasvim normalna stvar i nije loše s vremena na vreme popričati sa nekim stručnim. To je odavno prevaziđeni tabu, i ne, to ne znači da vam nešto fali, već da ste spremni da volite sebe kako biste još više voleli druge.

Poznati psihijatar skreće pažnju: Malo stresa je dobro, previše stresa vodi u depresiju!

foto: Shutterstock

4) Stomatološke ordinacije

Previše dugo čekamo i trpimo nelagodnost vezano za naše zube, bukvalno čekajući poslednji momenat kada blaga nelagoda preraste u pravi i nepodnošljivi bol. Tada nam treba usluga neke stomatološke ordinacije od poverenja, zubara kojem možemo da verujemo, a u slučaju krajnje nužde, postoje i hitni slučajevi, pa nam trebaju i usluge dežurnih stomatologa.

Nije čudno da trudnice moraju izuzetno da vode računa o dentalnoj higijeni, jer stanje naših zuba koji su toliko prisno vezani za nervne završetke, može lančano izazvati niz drugih problema. I već spomenute glavobolje umeju biti izazvane upravo procesima u zubima. Nezadovoljstvo zubima i njihovom estetikom takođe može povući gomilu problema sa sobom. A danas, makar su poliranje, čišćenje i izbeljivanje, pa i stavljanje krunica i navlaka postali dostupni i povoljni, a o preventivnoj nezi i kvalitetu plombi više nema ni poente polemisati. Odlazak na pregled kod zubara, kao i kod psihologa, može se danas smatrati redovnom higijenom.

Jednom u dva dana isperite usta jabukovim sirćetom: Rezultati su momentalno vidljivi!

foto: Shutterstock

5) Ultrazvuk, magnetna rezonanca i mamografija

Posebno kada uđemo u neke zrelije godine, ne smemo zaboraviti ovaj deo pregleda. Ultrazvuk je revolucionalizovao dijagnostičke moći u medicini, a u svim gore spomenutim sferama, može biti bitan saveznik i značajno skratiti vreme potrebno od otkrivanja do izlečenja problema.

Bilo da se radi o cistama, upalnim procesima, tumorima ili začepljenju creva, onim najgorim bolestima ili banalnim detektovanjima (u početku) benignih stanja, ultrazvuk je bezbedno sredstvo koje će vam pružiti miran san, rame uz rame sa magnetnom rezonancom i CCT skenerom. Posebno žene ne smeju zaboraviti i na mamografiju, a slušajte vašeg odabranog lekara, naročito ukoliko u porodičnoj anamnezi imate predispozicije za neke bolesti koje se uz pomoć ovih metoda blagovremeno mogu otkriti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs