Obratite pažnju

13 vrsta glavobolja koje zahtevaju lekarski pregled: Obratite pažnju

Ako glavobolja ne prestane nakon 72 sata, kao i ako je u pitanju intenzitet bola kakav do sada niste osetili, definitivno je vreme za stručbna ispitivanja i traženje uzroka

Medicina
13:46h Autor:
13 vrsta glavobolja koje zahtevaju lekarski pregled: Obratite pažnju
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Glavobolje su u najvećem broju slučajeva, bez obzira na jačinu i trajanje, dobroćudne – nisu znak ozbiljnih bolesti koja ugrožavaju zdravlje ili život. Ipak, ponekad je glavobolja prvi, jedini ili vodeći znak težih oboljenja

Pogledajte opise 13 glavobolja, ukoliko prepoznate neke od simptoma, nemojte paničiti već se obratite lekaru ako se simptomi nastave.

1. Naglo, “iz punog zdravlja” nastala glavobolja izuzetne jačine

Ovakva glavobolja može biti znak spontanog krvarenja unutar lobanje usledpucanja aneurizme, vrećastog proširenja moždanog krvnog suda. Ukoliko lekar posumnja na pucanje aneurizme, predložiće hitnu dijagnostiku (skener i angiografija – snimanje krvnih sudova mozga), kao i odgovarajuće hirurško i konzervativno lečenje.

2. Glavobolja kakva se javlja prvi put u životu

Svaka “novonastala” glavobolja, kakvu ranije niste iskusili, zahteva konsultaciju sa lekarom. Ovo posebno važi za glavobolje čiji se nastnak ne može objasniti, jer nema uzročnike kakvi su premor, stres, povrede niti bilo koje drugo stanje koja bi se eventualno mogla povezati sa njenim nastankom. Na lekarima je, potom, da procene glavobolju i donesu odluku o eventualnim dopunskim ispitivanjima i lečenju.

3. Glavobolja koja se bitno razlikuje po jačini i/ili kvalitetu u odnosu na glavobolje kakve obično imate

Svaka promena karakteristika glavobolje kakvu pacijenti već prepoznaju, zahteva određenu meru opreza. Od ranije prisutna sklonost ka glavobolji ne sme da zavara, jer promena osnovnih karakteristika glavobolje može biti uzrokovana ozbiljnim oboljenjima, kao što su unutarlobanjsko krvarenje ili tumori mozga.

4. Glavobolja udružena sa simptomima kao što su smetnje u govoru, otežano pokretanju ruke ili noge, poremećaji ravnoteže, slabost vida, konfuzija ili gubitak pamćenja

Ovakvi simptomi, udruženi sa glavoboljom, jasno ukazuju na oštećenje mozga, najčešće kao posledica tumora, krvarenja ili infarkta. Neophodno je obratiti se lekaru i cilju dodatne dijagnostike.

5. Glavobolja praćena povišenom temperaturom, kočenjem vrata, mučninom i povraćanjem

Glavobolja praćena navedenim simptomima je najčešće znak meningitisa(zapaljenje moždanih opni), bolesti koja zahteva neodložnu dijagnostiku i lečenje.

6. Glavobolja koja pokazuje pokazuje tendenciju stalnog pojačavanja u periodu od 24 časa

Praktično svaka glavobolja, bez obzira na početnu jačinu, ima sklonost da vremenom “popušta”, ili se bar ne pojačava, odnosno da u periodu svog trajanja ima faze sa jačim i slabijim intenzitetom. Kontinuirano pojačavanje glavobolje u višesatnom periodu može ukazivati na razvoj nekog unutarlobanjskog procesa koji zahteva hitnu dijagnostiku i lečenje.

7. Glavobolja koja nastaje nakon povrede glave

Posle povreda glave, glavobolja je relativno česta pojava koja ne mora, a najčešće i nije, povezana sa ozbiljnijim oštećenjima mozga. Međutim, kod povreda glave, čak i manjih, ponekad mogu nastati ozbiljnija oštećenja, kao što su nagnječenje mozga, prelom lobanje ili unutarlobanjsko krvarenje. Glavobolja može biti prvi znak ovakvih komplikacija. Zbog toga svaka glavobolja nakon povrede glave zahteva oprez, pa se preporučuje preventivni odlazak kod lekara.

8. Izrazito jaka glavobolja “u” jednom oku i okolini, praćena crvenilom oka

Ovakva glavobolja može biti znak vaskularne malformacije (urođeni poremećaj krvnih sudova mozga), kao što je aneurizma karotidne arterije (jedna od glavnih arterija koja “hrani” mozak) ili karotiko-kavernozna fistula. Zato je preporučljivo obratiti se lekaru.

9. Glavobolja koja se prvi put javlja u periodu posle 50. godine života

Svaka glavobolja koja se prvi put javlja u kasnijem životnom dobu zahteva posebnu pažnju, jer postoji relativno velika verovatnoća da je uzrokovana odgovarajućim oboljenjima, kao što su krvarenje u mozgu, infarkt mozga, tumori, zapaljenja.

10. Glavobolja koja se javlja kod ljudi koji se leče od kancera

U ovakvim situacijama, glavobolja uvek indikuje realnu sumnju na nastanak moždanih metastaza. Zato se treba obratiti lekaru zarad adekvatne dijagnostike.

11. Glavobolja koja traje duže od 72 sata

Pojedine dobroćudne glavobolje, kao što je migrena, traju do 72 sata, a u retkim situcijama i duže. Međutim, svaka kontinuirana, dugotrajna glavobolja, koja izlazi iz uobičajenih okvira, uvek zahteva dodatni oprez, jer tako dugotrajan bol retko kada ukazuje na primarne glavobolje, koje su oboljenja za sebe, već podstiče sumnju nasekundarnu glavobolju, koja je simptom nekog drugog, ponekad i veoma ozbiljnog oboljenja.

12. Glavobolja koja se pojačava ujutru

Jake, jutarnje glavobolje, posebno ukoliko su praćene osećajem mučnine inagonom za povraćanjem, mogu ukazati na povećanje unutarlobanjskog pritiska, što može biti posledica tumora ili drugih oboljenja mozga.

13. Česta glavobolja, koja se ne može adekvatno kontrolisati uobičajenim lekovima protiv bolova

Prisustvo ovakvih glavobolja ne mora biti, a najčešće i nije, znak nekih ozbiljnih oboljenja. Međutim, konsultacija sa lekarom se mora uraditi u cilju određivanja tipa glavobolje i propisivanja adekvatne terapije, koja će bolove staviti pod kontrolu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs