Obratite pažnju

13 vrsta glavobolja koje zahtevaju lekarski pregled: Bol koji se pojačava ujutro može značiti tumor!

Ako glavobolja ne prestane nakon 72 sata, kao i ako je u pitanju intenzitet bola kakav do sada niste osetili, definitivno je vreme za stručbna ispitivanja i traženje uzroka
Medicina
19:32h Autor:
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Glavobolje su u najvećem broju slučajeva, bez obzira na jačinu i trajanje, dobroćudne – nisu znak ozbiljnih bolesti koja ugrožavaju zdravlje ili život. Ipak, ponekad je glavobolja prvi, jedini ili vodeći znak težih oboljenja

 

Pogledajte opise 13 glavobolja, ukoliko prepoznate neke od simptoma, nemojte paničiti već se obratite lekaru ako se simptomi nastave.

 

Kako da se oslobodite glavobolje i visokog krvnog pritiska za samo 20 minuta, saznajte OVDE.

 

1. Naglo, “iz punog zdravlja” nastala glavobolja izuzetne jačine

 

Ovakva glavobolja može biti znak spontanog krvarenja unutar lobanje usledpucanja aneurizme, vrećastog proširenja moždanog krvnog suda. Ukoliko lekar posumnja na pucanje aneurizme, predložiće hitnu dijagnostiku (skener i angiografija – snimanje krvnih sudova mozga), kao i odgovarajuće hirurško i konzervativno lečenje.

 

2. Glavobolja kakva se javlja prvi put u životu

 

Svaka “novonastala” glavobolja, kakvu ranije niste iskusili, zahteva konsultaciju sa lekarom. Ovo posebno važi za glavobolje čiji se nastnak ne može objasniti, jer nema uzročnike kakvi su premor, stres, povrede niti bilo koje drugo stanje koja bi se eventualno mogla povezati sa njenim nastankom. Na lekarima je, potom, da procene glavobolju i donesu odluku o eventualnim dopunskim ispitivanjima i lečenju.

 

OVDE saznajte koje navike vam mogu pomoći da sprečite glavobolju!

 

3. Glavobolja koja se bitno razlikuje po jačini i/ili kvalitetu u odnosu na glavobolje kakve obično imate

 

Svaka promena karakteristika glavobolje kakvu pacijenti već prepoznaju, zahteva određenu meru opreza. Od ranije prisutna sklonost ka glavobolji ne sme da zavara, jer promena osnovnih karakteristika glavobolje može biti uzrokovana ozbiljnim oboljenjima, kao što su unutarlobanjsko krvarenje ili tumori mozga.

 

Recept za moćnu mešavinu začina koja sprečava rak, preuzmite OVDE - Dve hiljade godina stara tradicija!

 

4. Glavobolja udružena sa simptomima kao što su smetnje u govoru, otežano pokretanju ruke ili noge, poremećaji ravnoteže, slabost vida, konfuzija ili gubitak pamćenja

 

Ovakvi simptomi, udruženi sa glavoboljom, jasno ukazuju na oštećenje mozga, najčešće kao posledica tumora, krvarenja ili infarkta. Neophodno je obratiti se lekaru i cilju dodatne dijagnostike.

 

5. Glavobolja praćena povišenom temperaturom, kočenjem vrata, mučninom i povraćanjem

 

Glavobolja praćena navedenim simptomima je najčešće znak meningitisa(zapaljenje moždanih opni), bolesti koja zahteva neodložnu dijagnostiku i lečenje.

 

6. Glavobolja koja pokazuje pokazuje tendenciju stalnog pojačavanja u periodu od 24 časa

 

Praktično svaka glavobolja, bez obzira na početnu jačinu, ima sklonost da vremenom “popušta”, ili se bar ne pojačava, odnosno da u periodu svog trajanja ima faze sa jačim i slabijim intenzitetom. Kontinuirano pojačavanje glavobolje u višesatnom periodu može ukazivati na razvoj nekog unutarlobanjskog procesa koji zahteva hitnu dijagnostiku i lečenje.

 

OVDE otkrijte kojih 7 vrsta bolova ne smete ignorisati - hitno se javite lekaru!

 

7. Glavobolja koja nastaje nakon povrede glave

 

Posle povreda glave, glavobolja je relativno česta pojava koja ne mora, a najčešće i nije, povezana sa ozbiljnijim oštećenjima mozga. Međutim, kod povreda glave, čak i manjih, ponekad mogu nastati ozbiljnija oštećenja, kao što su nagnječenje mozga, prelom lobanje ili unutarlobanjsko krvarenje. Glavobolja može biti prvi znak ovakvih komplikacija. Zbog toga svaka glavobolja nakon povrede glave zahteva oprez, pa se preporučuje preventivni odlazak kod lekara.

 

8. Izrazito jaka glavobolja “u” jednom oku i okolini, praćena crvenilom oka

 

Ovakva glavobolja može biti znak vaskularne malformacije (urođeni poremećaj krvnih sudova mozga), kao što je aneurizma karotidne arterije (jedna od glavnih arterija koja “hrani” mozak) ili karotiko-kavernozna fistula. Zato je preporučljivo obratiti se lekaru.

 

9. Glavobolja koja se prvi put javlja u periodu posle 50. godine života

 

Svaka glavobolja koja se prvi put javlja u kasnijem životnom dobu zahteva posebnu pažnju, jer postoji relativno velika verovatnoća da je uzrokovana odgovarajućim oboljenjima, kao što su krvarenje u mozgu, infarkt mozga, tumori, zapaljenja.

 

Higijena mozga je najvažnija za njegovo zdravlje - Jednostavnu tehniku za svakodnevno osevženje naučite OVDE.

 

10. Glavobolja koja se javlja kod ljudi koji se leče od kancera

 

U ovakvim situacijama, glavobolja uvek indikuje realnu sumnju na nastanak moždanih metastaza. Zato se treba obratiti lekaru zarad adekvatne dijagnostike.

 

11. Glavobolja koja traje duže od 72 sata

 

Pojedine dobroćudne glavobolje, kao što je migrena, traju do 72 sata, a u retkim situcijama i duže. Međutim, svaka kontinuirana, dugotrajna glavobolja, koja izlazi iz uobičajenih okvira, uvek zahteva dodatni oprez, jer tako dugotrajan bol retko kada ukazuje na primarne glavobolje, koje su oboljenja za sebe, već podstiče sumnju nasekundarnu glavobolju, koja je simptom nekog drugog, ponekad i veoma ozbiljnog oboljenja.

 

OVDE otkrijte tehinike japanske masaže za otklanjanje glavobolje!

 

12. Glavobolja koja se pojačava ujutru

 

Jake, jutarnje glavobolje, posebno ukoliko su praćene osećajem mučnine inagonom za povraćanjem, mogu ukazati na povećanje unutarlobanjskog pritiska, što može biti posledica tumora ili drugih oboljenja mozga.

 

13. Česta glavobolja, koja se ne može adekvatno kontrolisati uobičajenim lekovima protiv bolova

 

Prisustvo ovakvih glavobolja ne mora biti, a najčešće i nije, znak nekih ozbiljnih oboljenja. Međutim, konsultacija sa lekarom se mora uraditi u cilju određivanja tipa glavobolje i propisivanja adekvatne terapije, koja će bolove staviti pod kontrolu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...